Nieuwe klacht tegen ex-bisschop Vangheluwe

© Belga

Er is een nieuwe klacht ingediend tegen Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge.

Bij het Brusselse gerecht is vier weken geleden een nieuwe klacht ingediend tegen Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge. Dat schrijft het weekblad Humo.

De klacht is afkomstig van een voormalige bewoner van Huize Godtschalck in Loker, een deelgemeente van Heuvelland, in de Westhoek. Aanvankelijk was het tehuis een weeshuis, nu vangt het kinderen in problematische opvoedingssituaties op.

De man die de klacht indiende, heeft er het grootste deel van zijn jeugd doorgebracht. In de klacht die zijn advocaten Tine Verbeke en Walter Van Steenbrugge op 18 juli indienden, staat te lezen: “Klager werd vanaf zijn achtste seksueel, emotioneel en fysiek misbruikt door gewezen bisschop Roger Vangheluwe in het tehuis Huize Godtschalck te Loker, alsook tijdens de vakanties die hij samen met de andere kinderen van voornoemd tehuis doorbracht te Oostduinkerke.”

Ook klacht tegen onbekenden

De klacht is niet alleen tegen Vangheluwe gericht, maar ook tegen onbekenden, die verzuimd hebben hulp te verlenen aan een minderjarige in nood, én tegen de bevoegde instantie die heeft nagelaten een onderzoek naar de feiten te voeren: de katholieke kerk.

Walter Van Steenbrugge is er volgens Humo niet van overtuigd dat de feiten verjaard zijn: “Dat kun je op dit moment nog niet weten”, stelt hij.

Klacht met burgerlijke partijstelling

Het federale parket heeft ondertussen bevestigd dat er op 18 juli inderdaad een klacht met burgerlijke partijstelling is ingediend tegen Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge. Het wil verder geen informatie kwijt over de zaak.

‘Kerk neemt uitdrukkelijk afstand van gedrag daders’

De Kerk neemt “uitdrukkelijk afstand” van het gedrag van voormalig bisschop Roger Vangheluwe en andere daders van seksueel misbruik. Dat zegt Paul Quirynen, advocaat van de Belgische bisschoppen, op Radio 1 naar aanleiding van de nieuwe klacht tegen Vangheluwe.

De nieuwe klacht is volgens Quirynen “schokkend nieuws”. De Kerk neemt volgens de advocaat afstand van het gedrag van daders van seksueel misbruik en kiest “de kant van de zwakkeren en de slachtoffers”. Ze toont ook de bereidheid om de wonden van de slachtoffers zowel emotioneel als financieel te verzorgen, klinkt het.

Renaat Landuyt (SP.A): ‘Verjaring zou volledig moeten afgeschaft worden bij seksueel misbruik’

Renaat Landuyt (SP.A), die zetelt in de opvolgingscommissie Seksueel Misbruik van de Kamer, gaf op Radio1 aan dat “wat nu gebeurt, de pijn doet terugkeren bij veel slachtoffers”. “Wat mij betreft zou de verjaring volledig afgeschaft moeten worden gezien de aard van de feiten”, aldus Landuyt. Het is volgens hem niet uitgesloten dat er
ook feiten uit het recente verleden aan het licht zullen komen.

Huize Godtschalck reageert verwonderd op klacht

Het tehuis Huize Godtschalck is verbaasd over de klacht van een van zijn oud-bewoners tegen Roger Vangheluwe. Dat zegt Guy Rabaut, algemeen directeur van het begeleidingstehuis in Loker. Rabaut belooft volledige medewerking aan verder onderzoek.

“We hebben het nieuws van de aanklacht met veel verwondering gehoord”, zegt Guy Rabaut van Huize Godtschalck. “We zijn niet op de hoogte gebracht en weten weinig van wat er gebeurd is. Het is dan ook vroeg om verklaringen af te leggen, maar we kunnen nu al zeggen dat we het bijzonder erg vinden als het waar zou zijn.”

Huize Godtschalck is verbaasd dat twee jaar na het uitbreken van het schandaal rond Roger Vangheluwe dit nieuws nog aan het licht komt. “We hebben namelijk zelf een rondvraag gedaan bij jongeren die in contact waren gekomen met de toenmalige bisschop. We hebben gevraagd om een klacht in te dienen als er iets gebeurd was, met onze steun.”

‘Meen dat personeelsleden steeds in eer en geweten handelden’

De klacht van de oud-bewoner is ook gericht tegen derden voor schuldig verzuim. “Momenteel weet ik niet of die klacht over ons personeel gaat, dat is me niet duidelijk. We vernemen ook alles vanuit de media. Maar ik meen dat onze personeelsleden altijd gehandeld hebben in eer en geweten”, aldus Rabaut, die hoopt dat, indien de feiten
waarheid blijken, niets in de doofpot gehouden wordt.

Zusters van het Geloof geven geen commentaar aan media

De Zusters van het Geloof uit Tielt geven geen commentaar aan de media op de klacht. Dat tehuis was jarenlang een instelling van de Zusters van het Geloof.

“Wij geven geen commentaar aan de media, enkel aan het gerecht en de politie indien dat nodig zou blijken”, vernam Belga bij de zusters. Oorspronkelijk was het tehuis een instelling van de Zusters van het Geloof, die zich bekommerden om weeskinderen. Nu vangt het kinderen in problematische opvoedingssituaties op. (Belga/INM/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content