Nieuwe klacht over seksueel misbruik door nonnen

11/01/11 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

Een 63-jarige man werd in de jaren 50 aangerand door nonnen in het kindertehuis Sint-Vincentius in Limburg.

Een anonieme man uit Limburg heeft maandag bij het federaal parket officieel klacht ingediend wegens seksueel misbruik door kloosterzusters. Het gerecht neemt de klacht ernstig en is met een vooronderzoek gestart.

De 63-jarige man getuigde dinsdag in het Radio 1-programma Peeters & Pichal dat hij in de jaren 50 aangerand werd door nonnen in het kindertehuis Sint-Vincentius in het Limburgse Zelem bij Halen. Na al die jaren durfde de man het eindelijk aan met zijn verhaal naar buiten te komen.

De man werd na de dood van zijn vader van zijn vijfde tot zijn twaalfde geplaatst in het kindertehuis Sint-Vincentius, dat intussen niet meer bestaat en een dienstencentrum voor bijzondere jeugdzorg geworden is.

Onder de dekens

Het misbruik startte op zijn tiende. "Ik sliep op een kamer met veertig jongens. Er waren twee chambrettes van twee zusters en die zusters moesten we behelpen", getuigde de man. "We moesten met onze handen onder de dekens tussen de benen gaan en we moesten aan hun borsten komen."

Er zijn ook verhalen over jongens die naakt door de gang naar de douches moesten stappen, waar ze dan betast werden door de zusters. Hoe ouder de jongens, hoe geliefder ze waren bij de nonnen. Zelfs zestienjarige jongens zouden nog misbruikt zijn.

De man praatte uiteindelijk over de feiten met zijn moeder, die hem na zijn plechtige communie niet meer terugstuurde naar het tehuis. De moeder stapte eind jaren 50 ook naar de politie, maar dat bleef

zonder reactie.

Onze partners