'Nieuwe financieringswet valt slecht bij N-VA'

03/12/10 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:26

De partij zou een zeer negatieve reactie voorbereiden op het voorstel van financieringswet.

De N-VA bereidt een 'vernietigende' reactie voor op het voorstel van financieringswet van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte. Dat schrijft De Standaard. Ook het 'gebaar' over fiscale autonomie van PS-voorzitter Elio Di Rupo dat in een nieuw voorstel van Vande Lanotte zou zijn verwerkt, valt slecht.

Vande Lanotte praatte donderdagavond in het kader van zijn nieuwe ronde bilaterale contacten met N-VA-voorzitter de Wever en CD&V-voorzitter Wouter Beke.

De N-VA blijft het moeilijk hebben met het compromisvoorstel over de financieringswet dat Vande Lanotte heeft gedaan. 'We moeten een bom droppen, we weten alleen niet wanneer', zo luidt het vrijdag in De Standaard.

Het nieuwe financieringsvoorstel bezorgt de fiscale winst van de toekomstige groei volledig aan de federale overheid om de pensioenen en de overheidsschuld te financieren. De regio's krijgen een vorm van dotaties. Bijkomende beleidsmarge kan alleen met bijkomende regionale belastingen worden gefinancierd. Zo wordt bijkomende autonomie duur betaald, zo luidt het.

'Nieuw voorstel'

Intussen zou Vande Lanotte een nieuw voorstel van financieringswet hebben opgesteld. Daarin zit het voorstel van Di Rupo (gebaseerd op een voorstel van CDH) inzake tot 14 miljard fiscale autonomie voor de gewesten in de personenbelasting.

Maar de N-VA blijft het naar verluidt moeilijk hebben met dat voorstel. Volgens De Tijd zou het voorstel vooral op het vlak van financiële responsabilisering tekortschieten.

Kritiek Milquet

Intussen heeft CDH-voorzitster Joëlle Milquet vrijdag op de RTBF-radio uitgehaald naar De Wever. Ze stoort zich aan diens opmerking dat hij 'sceptisch' is over de regeringsonderhandelingen. Dat is de taal van een waarnemer, een journalist, maar niet van iemand die aan de onderhandelingen deelneemt, aldus Milquet.

Onze partners