Nieuw schooljaar van start - kritiek op schoollening

31/08/10 om 19:42 - Bijgewerkt om 19:42

Een dure lening waarmee de ouders de start van het schooljaar kunnen overbruggen, leidt tot kritiek.

Woensdag begint het nieuwe schooljaar voor meer dan 1,1 miljoen leerlingen en 115.000 leerkrachten in Vlaanderen. Bankverzekeraar Dexia krijgt kritiek wegens de schoollening met een hoge intrestvoet waarvoor ze campagne voert.

De lening is bedoeld voor ouders die de hoge schoolkosten niet onmiddellijk kunnen betalen. Ze kunnen een bedrag van 1.000 tot 10.000 euro krijgen ter overbrugging van de start van het nieuwe schooljaar. Maar de intrestvoet bedraagt 13 procent.

Dexia krijgt daarvoor kritiek van zowel Welzijnszorg als Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). Volgens Smet is het onderwijs in Vlaanderen eigenlijk 'goedkoop' in vergelijking met de rest van Europa en is een lening niet nodig.

Hij wijst op de maximumfactuur in het basisonderwijs, de kostenbeperkende maatregelen in het secundair onderwijs en de studiebeurzen. Volgens hem doen heel wat scholen extra inspanningen voor mensen die het financieel moeilijk hebben.

Welzijnszorg eist intrekking campagne

Ook Welzijnszorg heeft kritiek. De organisatie liet dinsdag weten dat ze de lening pervers vindt omdat de hoge kostprijs van
het financiële product niet te rijmen valt met de doelgroep.

Welzijnszorg verwerpt de commerciële logica die achter de lening van Dexia zit. 'We nemen een financieel zwakke doelgroep, we richten ons op iets wat iedereen na aan het hart ligt, namelijk de toekomst van hun kinderen, we bieden hen een product aan 'op hun maat', een consumentenkrediet voor leerplichtonderwijs, en tenslotte gaan wij met de riante winst aan de haal', zo hekelt de organisatie.

Welzijnszorg eist de onmiddellijke intrekking van de campagne en vraagt extra maatregelen om financieel minder begoede gezinnen te ondersteunen bij de schoolkosten. Zeker in het secundair en hoger onderwijs lopen die kosten vaak nog hoog op, aldus Welzijnszorg.

Onze partners