Nieuw geld voor Moslimexecutieve ondanks onderzoek naar geknoei

© Belga

Hoewel tegen de Moslimexecutieve een gerechtelijk onderzoek loopt, maakt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) 280.000 euro vrij om de executieve te subsidiëren.

Begin mei kreeg het Executief van de Moslims van België nog politiespeurders over de vloer, schrijft De Tijd. Het was niet de eerste keer dat huiszoekingen plaatsvonden bij het orgaan, dat al sinds 1999 de moslimgemeenschap moet vertegenwoordigen. In 2007 was er al een eerste gerechtelijk onderzoek naar geknoei met de boekhouding en facturen.

Valsheid in geschrifte

Deze keer onderzoekt het Brusselse gerecht of er geknoeid is met de samenstelling van de Moslimexecutieve. Sinds 13 januari is een nieuwe ploeg aan de slag. Maar de leden die zijn weggestemd, dienden een klacht in wegens valsheid in geschrifte.

Ondanks het gerechtelijk onderzoek besliste Turtelboom 280.000 euro toe te vertrouwen aan de gecontesteerde Moslimexecutieve.

“Dat is een absoluut minimumbedrag voor het hele jaar 2012”, zegt de woordvoerster van Turtelboom, Margaux Donckier. “Alleen voor de meest noodzakelijke uitgaven, zoals het uitbetalen van de imams en het betalen van de telefoon-, verplaatsing- en huurkosten van de Moslimexecutieve. De grondwet laat de minister niet toe zich te mengen in de werking van de Moslimexecutieve.”

Interne twisten

De islam is de op een na grootste eredienst in België. Haar vertegenwoordigend orgaan, de Moslimexecutieve, gaat volgens De Tijd sinds 2008 gebukt onder interne twisten. Die gaan onder meer over de greep van buitenlandse ambassades op de werking van de executieve. Maar ook tussen de verschillende moslimgemeenschappen is er onenigheid. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content