Nieuw flottielje naar Gaza

04/10/10 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

Het platform Belgium to Gaza wil een Belgische boot laten meevaren met een internationaal flottielje en zoekt daarvoor steun.

Het platform Belgium to Gaza zoekt geld om nog dit jaar mee te varen met een nieuwe internationale flottielje richting Gazastrook.

Het platform Belgium to Gaza wil eind dit jaar deelnemen aan een internationale vloot om de Israëlische blokkade van Gaza aan te kaarten. De koepelorganisatie sloot zich aan bij een nieuwe internationale flottielje in opbouw. De vloot moet een vreedzaam vervolg worden op de soortgelijke onderneming een half jaar geleden, Freedom Flotilla.

Bij die missie kwamen negen opvarenden om het leven toen het Israëlische leger een van de schepen enterde. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties keurde vorige week de resolutie goed waarin staat dat het Israëlische leger bij die bestorming van het hulpkonvooi het internationale recht heeft geschonden. Israël bezondigde zich volgens de onderzoekers onder meer aan moord met voorbedachten rade en martelpraktijken.

Bij de stemming op de VN-vergadering over de wenselijkheid van een onafhankelijk internationaal onderzoek had België zich onthouden. Binnen de federale regering was er toen onenigheid over dat standpunt. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) verweet minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) cavalier seul te hebben gespeeld. Belgium to Gaza is de onthouding van de regering evenmin vergeten. 'Ons land heeft zich toen van zijn smalste kant laten zien', zegt Inge Neefs, een van de vijf Belgische opvarenden in mei.

In aanwezigheid van vertegenwoordigers uit vijf andere deelnemende landen deed Belgium to Gaza begin deze week een oproep om mee te varen richting Gaza of financiële ondersteuning te bieden. 'We zouden dit keer heel graag een Belgische boot laten deelnemen', zegt Neefs. 'Daarvoor hebben we ongeveer 300.000 euro nodig.' Anders dan de vorige keer is het niet de bedoeling om veel door Israël verboden materiaal naar de Gazastrook te brengen. 'We willen dit keer een passagiersboot', zegt Neefs.

Belgium to Gaza mikt daarvoor ook op academici en politici. De PVDA is voorlopig de enige partij die zich achter het initiatief schaart. Bij Groen! staan ze niet echt te springen om mee te varen. 'Ik wil ook dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de blokkade, maar ik vrees dat ik het antwoord al ken als ik een dergelijke risicovolle onderneming bij mij thuis aankaart', zegt Kamerlid Eva Brems.

Het Brussels Parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) nam eerder al eens deel aan een bevoorradingsmissie die - over land - de grens tussen Egypte en Gaza overstak. Of zijn partij ook zou deelnemen aan een flottielje moet volgens ondervoorzitter Dirk Van der Maelen binnen de partij nog eens bekeken worden.

Een precieze datum voor de nieuwe vloot is er nog niet. Voorlopig hebben wel al delegaties uit negen westerse landen toegezegd. Over de route houden de militanten eveneens de lippen op elkaar: 'We gaan Israël niet zelf alarmeren over onze komst.'

Hannes Cattebeke

Onze partners