Nieuw computersysteem legt btw-controles plat

11/04/13 om 05:37 - Bijgewerkt om 05:37

De btw-administratie ligt al twee maanden op apegapen. Boosdoener is Stiron, een nieuw informaticasysteem waarmee de diensten werken. Dat raakt maar niet operationeel.

Nieuw computersysteem legt btw-controles plat

© Thinkstock

Alle btw-bureaus van ons land, waaronder 240 controlediensten, zijn volgens Het Laatste Nieuws en La Derniere Heure getroffen. Volgens interne bronnen kampte de btw-administratie al twee keer met een totale black-out, in februari en in maart. Eén keer was Stiron liefst twee weken lang niet toegankelijk.

Lichtzinninge overstap

Het personeel begrijpt niet dat er "zo lichtzinnig" van het ene systeem naar het andere is overgegaan. Een interne nota zegt dat sommige berekeningen "sinds meerdere weken geblokkeerd" zijn en dat "de eerste betalingen via Stiron niet voor midden april verwacht worden", staat in Het Laatste Nieuws.

Maatregelen

In Namen spreekt een bureau van honderden geblokkeerde terugbetalingen. De helpdesk bij de overheidsdienst wordt overspoeld met oproepen. De FOD Financiën belooft "de nodige maatregelen te nemen om de problemen op te lossen." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners