Nieuw biljet van vijf euro vanaf 2 mei in circulatie

22/04/13 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:04

Het biljet van vijf euro kreeg een opfrisbeurt. Vanaf 2 mei wordt het in omloop gebracht. Vrees echter niet, uw oude biljetten van vijf euro blijven nog steeds geldig.

Nieuw biljet van vijf euro vanaf 2 mei in circulatie

© NBB

Vanaf 2 mei komt het nieuwe bankbiljet van vijf euro in omloop, als eerste van een nieuwe serie eurobankbiljetten. De komende jaren volgen dan de andere coupures. De nieuwe biljetten bevatten nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken, die valsemunterij moeten tegengaan.

Die tweede serie eurobankbiljetten, de "Europa"-serie, bevat in het watermerk en het hologram een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie en de oorsprong van de naam van het oude continent. De hoofdkleuren van de biljetten blijven dezelfde.

Eerste serie van vijf euro blijft waarde behoudenAanvankelijk zal de eerste serie naast de nieuwe bankbiljetten in omloop zijn. Die eerste serie zal dan geleidelijk uit de circulatie worden gehaald. De bankbiljetten van de eerste serie behouden echter voor onbepaalde tijd hun waarde en kunnen steeds ingewisseld worden bij de nationale centrale banken binnen het eurogebied.

Op de website van de Nationale Bank van België is dat nieuwe bankbiljet afgebeeld. Meer informatie over de "Europa"-reeks staat ook op www.nieuwgezichtvandeeuro.eu. (Belga/INM)

Onze partners