Nieuw Antwerps provinciehuis wordt "hoogbouw in symbiose met park"

07/12/11 om 01:31 - Bijgewerkt om 01:31

(Belga) Het Brusselse Xaveer De Geyter Architectenbureau (XDGA) mag in januari beginnen met de ontwerpopdracht van het nieuwe Antwerpse provinciehuis. Het huidige gebouw voldoet niet langer aan de hedendaagse normen op het vlak van energie en brandveiligheid en gaat binnen enkele jaren - op de voorbouw na - tegen de vlakte.

In 2016 zou het nieuwe, 59 meter hoge gebouw er moeten staan, exact 200 jaar na de oprichting van de provincie. Er hangt een prijskaartje aan vast van 75 miljoen euro. Het provinciebestuur stelde het winnende ontwerp voor. "Het is natuurlijk esthetisch mooi door de zwenking die erin zit. De hoogbouw zorgt er bovendien voor dat de functie in de Antwerpse skyline behouden blijft", verklaart gedeputeerde Marc Wellens (CD&V) de keuze. "Het is daarnaast ook een bijna passief gebouw qua energie en zowat alle publieke functies liggen op het gelijkvloers, wat de toegankelijkheid bevordert." Het gaat om een kruisvormig plan, waarbij het nieuwe gebouw met een overspanning dwars over de bestaande voorbouw wordt geplaatst. Zo is het volgens de ontwerpers in symbiose met het omliggende park, in plaats van dat door midden te delen. "Het gebouw zorgt voor activiteit in het park en het park linkt het provinciehuis aan de buurt." Op het vlak van duurzaamheid zullen voldoende technische voorzieningen aanwezig zijn om het energieverbruik te optimaliseren. Er komen onder meer warmtepompen voor warmte- en kouderecuperatie, hoogwaardige isolatie van de gevels, een groendak en mogelijk zelfs zonnepanelen. (KAV)

Onze partners