Niet zomaar Belg: burgerschapsexamen moet volgens N-VA integratie waarborgen

. © iStock
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Kinderen van wie slechts een van de ouders Belg is, zouden voor N-VA na hun achttiende verjaardag een burgerschapsexamen moeten afleggen als ze definitief de Belgische nationaliteit willen verwerven. Dat stelt Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) voor, die daarmee de wetgeving op de dubbele nationaliteit wil verstrengen. Er komt wel een uitzondering voor mensen die van hun geboorte altijd in België gewoond hebben.

Toen afgelopen zomer een staatsgreep plaatsvond in Turkije, zorgde dat meteen voor hevige protesten bij een deel van de Turkse gemeenschap in ons land. In Beringen verzamelden woedende aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan bij een gebouw van de Gülenbeweging – de beweging achter de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering het brein achter de coup was.

Voor N-VA vormden die gebeurtenissen het uitgelezen moment om een oude eis op te diepen: het afschaffen van de dubbele nationaliteit. ‘Wordt het niet eens tijd om de dubbele nationaliteit ter discussie te stellen?’ vroeg Zuhal Demir – toen nog Kamerlid – zich af in een opiniestuk. Daarmee zouden bijvoorbeeld Turkse Belgen moeten kiezen welke nationaliteit hen het dierbaarst is, en dus aan welk land ze trouw willen zijn. Dat zou ook betekenen dat wie voor de Belgische nationaliteit kiest, geen stemrecht meer heeft in Turkije – en dat zou volgens N-VA dan weer de invloed van Erdogan in ons land aanzienlijk inperken. Het verklaart waarom de problematiek van de dubbele nationaliteit opnieuw opduikt, nu Turkse politici onder meer in ons land campagne willen voeren voor het Turkse grondwetsreferendum dat Erdogans macht zou uitbreiden. ‘Je stelt vandaag vast dat veel Turkse politici België beschouwen als een Turks kiesdistrict,’ zei Peter De Roover (N-VA) gisteren nog aan VTM NIEUWS.

Sarah Smeyers (N-VA)
Sarah Smeyers (N-VA)© Belga

Maar het afschaffen van de dubbele nationaliteit is geen eenvoudige operatie, zo weet N-VA. ‘In twintig landen is het onmogelijk om de nationaliteit af te zweren,’ zegt N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. Wie de Belgische nationaliteit combineert met een van die twintig nationaliteiten, kan er bij een eventuele afschaffing van de dubbele nationaliteit dus niet kiezen om enkel Belg te zijn. Sinds de gebeurtenissen van deze zomer timmert Smeyers niettemin aan een hervorming van de wetgeving. ‘Laten we eerlijk zijn: als er hier problemen opduiken, gaat het vaak net over landen met zo’n moeilijke wetgeving – zoals Turkije en Marokko.’

‘We zitten met de erfenis van een enorm lakse identiteitswetgeving, die op vlak van integratie voor een verloren generatie heeft gezorgd. Met dit voorstel willen we dan ook aan de toekomst werken,’ klinkt het. Smeyers stelt dan ook voor om het verkrijgen van de Belgische nationaliteit in de toekomst strenger te maken. Een kind geboren uit twee Belgische ouders, is uiteraard Belg door geboorte. ‘Wie geboren wordt uit een Belgische ouder en een ouder met een andere nationaliteit, is ook Belg – áls de ouders meteen bij de geboorte de Belgische nationaliteit aanvragen voor het kind. Bovendien zou volgens ons voorstel het kind tussen zijn 18e en 28e zijn nationaliteit moeten herbevestigen, door middel van een burgerschapsexamen,’ aldus Smeyers.

We zitten met de erfenis van een enorm lakse identiteitswetgeving, die op vlak van integratie voor een verloren generatie heeft gezorgd.

Belangrijke nuance is wel dat er een uitzondering komt voor mensen die sinds hun geboorte altijd in België gewoond hebben. ‘Voor die personen moet er een vrijstelling komen. Het voorstel is gericht op kinderen die bij hun geboorte de Belgische nationaliteit krijgen, maar daarna een tijd in het buitenland gaan wonen: van hen vragen we een herbevestiging dat ze Belg willen zijn, middels zo’n examen. Op die manier kunnen we er zeker van zijn dat die persoon goed geïntegreerd is, en krijgen we minder zogenaamde “papieren Belgen”.’

Hoe dat burgerschapsexamen er precies zal uitzien, moet nog uitgewerkt worden. Daarvoor wil Smeyers zich baseren op gelijkaardige examens in de VS en in Nederland. ‘Het examen zou peilen naar de kennis van de taal en de maatschappij. Het is uiteraard de bedoeling dat wie hier het grootste deel van zijn leven gewoond heeft, vlot door die test raakt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content