'Niet premier Michel maar Bart De Wever heeft de macht in België' (peiling)

28/04/15 om 20:50 - Bijgewerkt om 20:50

Niet premier Charles Michel (MR) maar wel N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft volgens een meerderheid van de Vlamingen de touwtjes in handen in ons land. Dat blijkt uit De Grote Peiling bij meer dan 2.400 Belgen.

De peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-TVI en Le Soir bevestigt het beeld dat niet premier Charles Michel, maar Bart De Wever de patron is van het land. Zo vindt 62 procent van de Vlamingen dat De Wever de echte machthebber van België is. Voorts vindt maar liefst 85 procent van de Vlamingen dat de regering te veel ruziet.

Opvallend: de verschillen tussen de gewesten zijn verwaarloosbaar. In Vlaanderen legt 62 procent van de respondenten de macht bij De Wever, in Wallonië gaat het om 65 procent.

De Wever te onverdraagzaam

De peiling polste ook naar enkele andere actuele thema's. Zo werd de respondenten ook gevraagd naar hoe zij de houding van De Wever tegenover moslims inschatten. Hier zijn de verschillen tussen de gewesten wel groot. In Vlaanderen vindt 37 procent de houding van De Wever tegenover moslims negatief. In Wallonië gaat het al om 59 procent, in Brussel zelfs 60 procent.

Voor heel België samen geeft dat: 54 procent vindt De Wever wel verdraagzaam, 46 procent niet.

De peiling werd van 20 tot en met 24 april uitgevoerd bij 2.436 respondenten. De maximale foutenmarge voor een percentage van 50 procent en een vertrouwensgraad van 95 procent bedraagt 3,2 procent in Wallonië en Vlaanderen en 4,3 procent in Brussel. (Belga/TE)

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Lees meer over:

Onze partners