'Niet pessimistisch zijn over de toekomst van de krant'

02/01/13 om 12:52 - Bijgewerkt om 12:52

Peter Vandermeersch (NRC) en uitgever Jaak Smeets over het voorspelde einde van de papieren krant.

'Niet pessimistisch zijn over de toekomst van de krant'

© Bas De Meijer

Vanuit hun cockpits zien hoofdredacteur Peter Vandermeersch (NRC) en uitgever Jaak Smeets (de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Het Parool, Trouw) dat kranten zowel in Nederland als België puik presteren en toch in hoge nood zijn beland. Knack nodigde beide heren uit voor een gesprek over politiek en media, de concurrentie van nieuwssites, de invloed van Twitter en de toekomst van kwaliteitsjournalistiek in de Lage Landen. Een kort fragment, over het voorspelde einde van de papieren krant.
Het grote Amerikaanse nieuwsmagazine Newsweek is pas gestopt met zijn papieren editie. Who's next?

Vandermeersch: NRC drukt elke dag een kwart miljoen kranten, en die worden gelezen door zevenhonderdduizend mensen. Elke dag! Maar het blijft blijkbaar bon ton om in 2013 Bill Gates na te praten die in 2000 zei dat kranten na 2007 geen toekomst meer hebben.

Wellicht evolueren we naar een gemengd model waar papier en digitaal elkaar aanvullen. Onlangs sprak ik voor een publiek van Nederlandse jongeren. Die waren het over één zaak volmondig eens: 'Op zaterdag willen we hoe dan ook papier.'

Smeets: Vlaamse uitgevers staan stilaan voor de existentiële vraag of ze voldoende grote redacties zullen kunnen blijven betalen om kwaliteit te blijven brengen. Er is nog altijd geen goed business-model voor internet. Dat is problematisch.

Vandermeersch: Ook ik kan mijn redacteurs niet betalen in views of eyeballs. Ik moet dat in euro's doen.

Smeets: We kunnen het niet genoeg benadrukken: de kranten bevinden zich op een scharniermoment. We moeten knokken en elke euro die we vragen, moeten we dubbel en dik waard zijn. Maar ik ben niet pessimistisch. We zullen onszelf opnieuw moeten uitvinden. Maar dat hebben we al een paar keer gedaan. (WP)

Onze partners