'Niet haalbaar om btw op elektriciteit vanaf 1 september te verhogen'

23/07/15 om 18:13 - Bijgewerkt om 18:13

Elektriciteitsleveranciers vinden de plannen van de federale regering om de btw op elektriciteit vanaf 1 september naar 21 procent te verhogen, te ambitieus. 'Er is een langere voorbereidingsperiode nodig', klinkt het.

'Niet haalbaar om btw op elektriciteit vanaf 1 september te verhogen'

© DPA

De plannen van de federale regering om de btw op elektriciteit op 1 september opnieuw op 21 procent te brengen, zijn veel te ambitieus. De elektriciteitsleveranciers hebben meer tijd nodig om alle voorbereidingen te treffen, zo zegt de Federatie van de Belgische elektriciteits- en gasbedrijven (Febeg).

100 euro extra

De btw-verhoging van 6 naar 21 procent is een onderdeel van de taxshift die de federale regering voorstelde. Febeg bevestigt dat die beslissing een gemiddeld gezin ongeveer 100 euro per jaar zal kosten.

De elektriciteitsleveranciers vragen wel een langere implemenatieperiode. Ze moeten immers de gezinnen informeren, de voorschotfacturen herberekenen, de informaticasystemen aanpassen ... "Om dit aanpassingsproces correct te laten verlopen vragen de leveranciers een langere voorbereidingsperiode; 1 september is absoluut te ambitieus", stelt Febeg in een persbericht.

Begin schooljaar

De federatie voegt toe dat september voor veel gezinnen sowieso al een dure maand is met de start van het nieuwe schooljaar. Volgens Febeg maakt de elektriciteitsprijs nog ongeveer een derde uit van de totale elektriciteitsfactuur. "Sinds 2012 is de prijs van de energiecomponent in de elektriciteitsfactuur met 5 procent gedaald", klinkt het. De rest van de factuur bestaat uit heffingen, taksen, distributie- en transportkosten. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners