Niet geld, maar palmares bepaalt verkiezingssucces

30/07/13 om 05:14 - Bijgewerkt om 05:14

Hoeveel politici uitgeven tijdenslokale verkiezingscampagnes beïnvloedt hun succes maar in beperkte mate. Veel belangrijker zijn hun politieke palmares en hun plaats op de lijst.

Niet geld, maar palmares bepaalt verkiezingssucces

© Reuters

.Hanne Muermans, studente Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Hasselt, onderzocht het verband tussen het budget dat politici tijdens hun campagne voor lokale verkiezingen uitgeven en het aantal voorkeursstemmen dat ze uiteindelijk behalen, staat te lezen in Metro. De uitgaven blijken het resultaat slechts voor 10 procent te beïnvloeden.

"Andere factoren bleken een veel meer doorslaggevende rol te spelen", zegt Muermans. Vooral de functie die een kandidaat tijdens de vorige legislatuur uitoefende, was van tel. "Als een kandidaat een uittredend politiek mandaat beoefende, van het OCMW, de gemeenteraad, het provinciale tot het federale niveau, beïnvloedde dat zijn kansen op succes voor 18 procent."

Op de tweede plaats komt de plaats op de kieslijst. Als een kandidaat lijstduwer- of trekker was, bepaalde dat zijn uitslag voor 16 pct. Persoonlijke kenmerken speelden dan weer amper mee. "De leeftijd en het geslacht van een kandidaat bleken geen enkele rol te spelen." (Belga/TV)

Onze partners