Jan De Meulemeester
Jan De Meulemeester
Politiek journalist bij VTM
Opinie

02/08/14 om 09:58 - Bijgewerkt om 10:04

'Niet De Gucht maar Reynders kandidaat om Ashton op te volgen'

'Niet Karel De Gucht (Open VLD) maar Didier Reynders (MR) is koploper voor de Europese topjob van Buitenlands- en Veiligheidsgazant', hoort politiek journalist Jan De Meulemeester in formatiekringen.

'Niet De Gucht maar Reynders kandidaat om Ashton op te volgen'

Marianne Thyssen (CD&V), Karel De Gucht (Open VLD) en Didier Reynders (MR) © Belga

Niet Karel De Gucht (Open VLD) maar Didier Reynders (MR) maakt de meeste kans om Europa's Buitenlands- en Veiligheidsgazant te worden, vanwege binnenlandse evenwichten. Dat vangen we op in formatiekringen. De commissiepost hangt af van de regeringsonderhandelingen, en die pleiten voor een MR-kandidaat.

Met de zeven Vlaamse ministersposten die nu voorliggen gaan er drie naar de N-VA, twee naar de CD&V en twee naar de Open VLD. Daarin zit een weging verweven: een vicepremier telt voor anderhalf punt, een minister is één punt. Het eurocommissariaat is ook anderhalf punt. Als de Open VLD met Karel De Gucht het eurocommissariaat krijgt, dan verliest het binnenlands minstens een minister. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld Alexander De Croo slechts staatssecretaris wordt.

De MR heeft qua functies en punten een veel bredere marge: zeven ministers. Daar kan binnenlands vrij pijnloos op ingeleverd worden omwille van een Europees mandaat voor Reynders.

Reynders zelf is ook effectief kandidaat. Hij presenteerde zich tijdens de campagne als kandidaat-premier - is dat eigenlijk nog steeds - en als het dan de CD&V is die in deze constellatie met Peeters de premier levert, moet daar voor Reynders een waardig alternatief zijn. Eens te meer omdat CD&V slechts de vierde partij is in het parlement. Na de N-VA is de MR de grootste partij in deze coalitie. En dus ook groter dan de VLD van Karel De Gucht.

Wat daar tegen zou kunnen pleiten is dat de MR al zo veel ministers levert, als enige Franstalige partij. Maar de Franstalige coalitiepartner ziet dit anders: zij vertegenwoordigen in de regering de hele Franstalige bevolking en daar moet iets tegenover staan.

Tegen augustus moet commissievoorzitter Juncker zijn ploeg kennen. Dat valt mooi samen met de timing van de federale formateurs, die vanaf 18 augustus de vlucht vooruit nemen.

Onze partners