Niet CD&V, wel SP.A aan zet in Vilvoorde

14/10/12 om 18:14 - Bijgewerkt om 18:14

Vilvoorde kleurt niet langer oranje maar wel rood. Hans Bonte (SP.A) zal het initiatief nemen om een coalitie te vormen.

Niet CD&V, wel SP.A aan zet in Vilvoorde

© Belga

Lijsttrekker Hans Bonte schrijft de kiesoverwinning die zijn kartel SP.A-Groen in Vilvoorde boekte (van 18,6 tot 24,8 procent) toe "aan 6 jaar hard werken dicht bij de mensen". "Ons programma was bovendien ambitieus en realistisch zonder zotte dingen te beloven", aldus Bonte. Het kan volgens hem bovendien niet anders dan dat de schandalen rond de sociale huisvestingsmaatschappij Inter-Vilvoordse de CD&V stemmen heeft gekost.

De CD&V is inderdaad in Vilvoorde zware verliezer. De partij, die in 2006 opkwam samen met N-VA, ziet haar stemmenaantal gehalveerd van 25 tot 13,3 procent. In 2006 was overigens ex-premier Jean-Luc Dehaene nog lijsttrekker. Dehaene kwam nu niet meer op. De N-VA haalt 16 procent. Opvallende verliezer is ook het Vlaams Belang dat van 21,9 tot 8, 6 procent tuimelt.

Bonte spreekt zich nog niet uit over een coalitie. Vilvoorde wordt momenteel bestuurd door een meerderheid van CD&V-N-VA, SP.A-Groen en Open VLD. SP.A-Groen heeft thans 10 zetels op 35, Open VLD en N-VA elk 6, CD&V 5, het FDF en Vilvocraten elk 3 en het Vlaams Belang 2.

"Ik ga het initiatief nemen tot het vormen van een coalitie, maar niet vanavond want we gaan eerst samen met de kandidaten en militanten vieren", aldus Bonte. (Belga/INM)

Onze partners