Niet benoemde burgemeesters: Auditeurs Raad van State willen Grondwettelijk Hof consulteren

04/05/13 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

De auditeurs van de Raad van State willen het Vlinderakkoord eerst aftoetsen bij het Grondwettelijk Hof alvorens te beslissen over de drie niet-benoemde burgemeesters uit de Vlaamse Rand rond Brussel.

Niet benoemde burgemeesters: Auditeurs Raad van State willen Grondwettelijk Hof consulteren

© Belga

De auditeurs van de Raad van State willen het Vlinderakkoord eerst aftoetsen bij het Grondwettelijk Hof alvorens te beslissen over de drie niet-benoemde burgemeesters uit de Vlaamse Rand rond Brussel. Dat schrijven De Standaard en Le Soir.

Het verdict over het lot van de drie niet-benoemde burgemeesters uit de Vlaamse Rand rond Brussel moet normaal op 14 mei vallen. Damien Thiéry (FDF) uit Linkebeek, François van Hoobrouck (MR) uit Wezembeek-Oppem en Véronique Caprasse (FDF) uit Kraainem werden na de gemeenteraadsverkiezingen voorgedragen door hun gemeenteraad, maar afgewezen door Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA). Die pikte het niet dat de drie bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen de taalwetgeving aan hun laars lapten door ongevraagd oproepingsbrieven in het Frans rond te sturen.

Om de carrousel definitief te stoppen, was in het Vlinderakkoord afgesproken dat voortaan de algemene (tweetalige) vergadering van de Raad van State het laatste woord zou hebben. De Raad moet uitsluitsel geven welke lezing van de taalwetgeving de juiste is, de Franstalige of de Nederlandstalige.

Grondwettelijk Hof

Maar die is niet geneigd om binnen de wettelijke termijn van negentig dagen zomaar de knoop door te hakken. Volgens Le Soir vragen de auditeurs van de Raad van State om eerst het Grondwettelijk Hof te laten oordelen over de grondwettelijkheid van de regeling voor de benoeming van de burgemeesters in de Vlaamse Rand, en de verdeling van de bevoegdheden tussen de federale staat en de deelstaten. (Belga/SD)

Onze partners