'Niet altijd eens geweest, maar respect voor persoon van koning' (De Wever)

03/07/13 om 16:23 - Bijgewerkt om 16:23

De aankondiging dat koning Albert II zou aftreden, veroorzaakt een stroom van reacties.

'Niet altijd eens geweest, maar respect voor persoon van koning' (De Wever)

© Belga

"We zijn het zeker niet altijd met elkaar eens geweest, bijvoorbeeld tijdens de regeringsonderhandelingen van 2010, maar wij betuigen ons respect voor de persoon van de koning." Dat stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een reactie op de aangekondigde troonsafstand van koning Albert II.

De N-VA neemt akte van het aftreden van koning Albert II. "De koning heeft ondertussen een leeftijd bereikt waarop hij alle recht heeft om uit het actieve beroepsleven te treden. We beseffen ook ten volle dat het koningschap van een democratisch verdeeld en geblokkeerd land alsmaar zwaarder weegt", aldus voorzitter De Wever.

"Wij brengen respect op voor de goedlachse, vriendelijke man die Albert II altijd geweest is", gaat de N-VA-voorman voort. "Hij rondde als vorst daarenboven de verdere stappen naar het federalisme in het Sint-Michielsakkoord af en ging over tot de aanvaarding van de institutionele realiteit van dit land. Hij toonde zich ook menselijk groot in momenten van crisis zoals de Witte Mars. Het is spijtig dat de affaire Boël finaal een smet moest werpen op zijn persoon", besluit De Wever.

Volgend jaar vinden in België belangrijke federale en regionale verkiezingen plaats. De koning verwees naar zijn leeftijd en gezondheid als beweegredenen voor zijn aftreden. "Het vooruitzicht op een lange crisis heeft hem afgeschrikt", zegt Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy op de VRT-televisie. Kroonprins Filip is volgens de voorzitter van de Europese Raad klaar om de functie op te nemen.

SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte ziet eveneens geen redenen om te twijfelen aan de capaciteiten van prins Filip om zijn vader op te volgen als staatshoofd. "De rol van de koning is goed gedefinieerd. Iedereen vervult de functie met zijn eigen stijl", zei hij. Hij zei wel verrast te zijn over het tijdstip van de aankondiging. De koning had daar enkel met de premier over gesproken, aldus de SP.A'er.

Kathy Pauwels, royaltywatcher van VTM zegt dat koning Albert II "het land een beetje in de steek laat", in het licht van de "cruciale verkiezingen" in 2014. Pauwels noemt het einde van Albert II "een bitter einde." Ze schetste ook het verschil met Nederland, waar voormalige koningin Beatrix haar zoon en huidig koning Willem-Alexander jarenlang meenam op sleeptouw. "Bij ons zal op dezelfde dag de koning afstand doen en de nieuwe aantreden."

"Ik had er persoonlijk de voorkeur aan gegeven als koning Albert II tot na de verkiezingen van 2014 had gewacht om troonsafstand te doen", zegt voormalig premier Mark Eyskens (CD&V)."De koning heeft in zijn toespraak echter duidelijk gerefereerd aan zijn gezondheidstoestand en wellicht heeft dat de doorslag gegeven."

De minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) dankt de koning voor zijn twintig jaar lange inzet. "Heel wat landgenoten zullen hem herinneren als een joviaal man die met zijn innemende lach makkelijk contact maakte met mensen, maar ook op momenten van droefheid nam hij ten volle zijn rol als staatshoofd op", blikt De Croo terug. Voor Open VLD-vicepremier toont de troonsafstand aan dat ons land na enkele moeilijke jaren in stabiel vaarwater terecht is gekomen.

"Koning Albert is de verpersoonlijking van de ware aard van ons land en zijn inwoners: hard werken, een gevoel voor humor, zelfrelativering, en dat wars van elk extremisme." Zo heeft
voormalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) de aftredende vorst geprezen. Verwijzend naar de politieke crisissen van de laatste jaren stelt Verhofstadt dat "we zonder twijfel kunnen zeggen dat hij tijdens de moeilijkste momenten die ons land sinds de jaren zestig gekend heeft uitzonderlijk heeft gepresteerd."

Willy Claes (SP.A) zei dat koning Albert II het verschil kon maken. "Maar de koning dreigde zijn credibiliteit te verliezen in de zaak Delphine Boël. Ook zijn gezondheid ging achteruit na de
hartoperatie. Volgens Claes heeft de koning het moment goed gekozen. "Het komende jaar wordt relatief kalm, de volgende koning zal goed kunnen acclimatiseren." Claes heeft overigens vertrouwen in die volgende koning. "Prins Filip zal het goed doen als staatshoofd"

Voormalig CD&V-minister Leo Delcroix heeft niets dan lof voor aftredend koning Albert II. "Hij was een goede koning. Iemand die zijn taak met veel evenwicht, gemoedelijkheid en sontaniteit heeft vervuld".

Wouter Van Besien: Koning Albert II heeft zijn koningschap op een sterke manier ingevuld, maar niettemin is zijn aftreden een opportuniteit om te kiezen voor een ceremoniële invulling van het koningschap, aldus de voorzitter van Groen.

Republikein Jean-Marie Dedecker (LDD) hoopt dat dit moment wordt aangegrepen om het debat over de monarchie aan te gaan. "We moeten dringend evolueren naar een protocollaire monarchie."

De bisschoppen van België betuigen hun diepe erkentelijkheid aan koning Albert II voor de "eminente diensten die hij ons land heeft bewezen".

Ook op Twitter veroorzaakt de troonsafstand een stroom aan (grappige) reacties:

Frank Van Laeken tweet: "Na 20 jaar Bert Bibber is het rijk nu aan Philippe Pienter. #abdicatie #exitalbert".

Comedian Xander De Rycke heeft al een tip voor zijn collega: "Lap. @geerthoste zijn zaalshows voor de komende 20 jaar zijn al klaar. #Albert".

En zijn collega Bert Gabriels tweet: "Deze keer heeft IEDEREEN wat te vieren op de nationale feestdag. Zelfs de koning."

Ook journalisten tonen zich actief op Twitter. Mediajournalist Ben Serrure: "Bedankt, sire, om de worstelende mediasector een duwtje in de rug te geven."

Sue Somers: "Pluim voor de krant die morgen wél een interessante bijlage gaat hebben."

VRT-journalist Jens Franssen, die in Egypte is, meldt: "Op weg naar Tharir. Mededeling leger straks. Wie zou eerst baan ruimen vraagt Ned. collega: Mursi of Koning Albert?".

Katrien Verstraete van De Tijd heeft het over het tijdstip van de aankondiging. "De Koning en Di Rupo hebben mooi tijdstip uitgekozen: vanavond persbbq Vlaamse regering. #allichtweinigvolk Plaagstoot aan @MP_Peeters."

Ook in sportmiddens, die het momenteel druk hebben met de Tour de France en het tennistornooi van Wimbledon, blijft de aankondiging van de troonsafstand niet onopgemerkt. VRT-sportjournalist Stef Wijnants: "Oei oei en nu moet de federale regering een groot feest organiseren en een nieuwe koning binnenhalen... In 17 dagen tijd. #rememberbeatrix."

Marc Coucke, sponsor van de Belgische wielerploeg Omega Pharma-Quickstep: "Tip voor #Albert: maak eerst Fabiola weer efkes koningin en iedereen daarna wel dolblij met Filip." (Belga/TE/AVE)

Lees meer over:

Onze partners