Niemand in nood bij meer dan een kwart van de noodoproepen

Het noodnummer werd die avond overspoeld © BELGA

Dat heeft de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken bekendgemaakt in het kader van de Europese 112-dag. De jaarlijkse 112-dag (op 11/2) staat daarom in het teken van een vermindering van het aantal nodeloze oproepen naar de noodnummers.

Grapjes

In België nemen 1.200 operatoren in 21 noodoproepcentrales samen meer dan 6 miljoen oproepen aan per jaar. Ruim een vierde daarvan blijkt geen noodoproep te zijn. Het betreft vragen om contactgegevens of “grapjes”, maar ook soms scheldtirades.

Om dit aantal nodeloze oproepen terug te dringen, vragen de federale overheidsdiensten Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid en de federale politie aan gemeenten en hulpverleners om een ‘112-infographic’ te verspreiden. Daarin staat overzichtelijk weergegeven wanneer en hoe een noodnummer te bellen. “Hoe meer mensen immers weten hoe en wanneer ze welke noodnummers kunnen bellen, hoe efficiënter de noodoproepcentrales kunnen functioneren”, klinkt het.

Niet dringend? Bel de brandweer

Het noodnummer 112 is het enige noodnummer waarnaar je in heel Europa gratis kan bellen als je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie. In België zijn er twee belangrijke noodnummers voor dringende hulp: 112 voor ziekenwagen en brandweer, en 101 voor politie. Als het niet dringend is, bel je beter de lokale brandweer, je huisarts (buiten de uren de wachtdienst van huisartsen) of de lokale politie. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content