Nergens in Europa zoveel jihadi’s veroordeeld als in België

Fouad Belkacem komt aan voor het proces tegen Sharia4Belgium. © BELGA

Met 116 veroordelingen voor jihadistisch terrorisme spande België in 2015 de kroon in een vergelijking tussen het aantal veroordelingen voor jihaditerreur onder dertien EU-lidstaten. Dat blijkt uit het jaarlijks trendrapport rond terrorisme van Europol.

In dertien lidstaten van de Europese Unie zijn er in totaal 217 terreurprocessen gevoerd. In die processen moesten 513 verdachten zich verantwoorden. Voor het eerst sinds 2008 zijn er meer terreurvonnissen geveld voor jihadi’s dan voor separatisten. In Oostenrijk, België, Cyprus, Denemarken en Zweden draaiden terreurprocessen uitsluitend rond jihadistisch geweld, het merendeel gelinkt aan Syrië en Irak.

In ons land werden 120 mensen berecht, waarvan 116 veroordeeld. Het proces tegen leden van Sharia4Belgium, met 45 verdachten, spande de kroon. De gemiddelde strafmaat voor jihadisten steeg in ons land van vier tot zes jaar cel en zit daarmee op het Europese gemiddelde. Er zijn vorig jaar 1.077 mensen gearresteerd in het kader van terreuronderzoeken, tegenover 774 in 2014, en de trend is nog stijgende, zegt Europol.

De meeste arrestaties gebeurden in Frankrijk (424), Spanje (187) en het Verenigd Koninkrijk (134). In ons land ging het om 61 personen, op één na allemaal jihadisten. Het gros van de arrestaties in het kader van terrorisme gebeurde bij jihadisten (687), maar ook een lichte stijging van het aantal gearresteerde separatisten (168) en extreem-linkse terroristen (67) valt op. Het aantal arrestaties van extreemrechtse verdachten daalde tot 11. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content