Nepdiamant bedreigt wereldwijde handel

27/11/12 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

Het Antwerpse gerecht onderzoekt een oplichting met "synthetische diamanten" die de wereldwijde diamanthandel bedreigt en wantrouwen kan wekken bij iedereen die juwelen koopt. Volgens het Antwerp World Diamond Centre is er geen probleem met de controle op synthetische diamant.

Het Antwerpse gerecht onderzoekt een oplichting met "synthetische diamanten" die de wereldwijde diamanthandel bedreigt en wantrouwen kan wekken bij iedereen die juwelen koopt. Dat meldt De Tijd dinsdag. Een gespecialiseerd laboratorium in Antwerpen heeft ontdekt dat een 600-tal steentjes die op de markt werden verkocht als echte, natuurlijke diamanten in werkelijkheid synthetische, gefabriceerde steentjes zijn. De kwaliteit van de nepdiamanten is zo goed dat zelfs diamantairs met jaren ervaring het onderscheid niet kunnen maken, zelfs niet met een loep of een microscoop.

Na de ontdekking in zijn lab stuurde het Internationaal Gemmologisch Instituut een uitdrukkelijke waarschuwing naar laboratoria over de hele wereld. "Deze praktijken kunnen de integriteit ondermijnen van de hele keten voor het leveren van diamanten, met schade voor het vertrouwen van zowel de diamanthandelaars als de consumenten."

De woordvoerder van het Antwerpse parket, Ken Witpas, wil alleen bevestigen dat een onderzoeksrechter de oplichting met synthetische diamanten nog onderzoekt. Volgens andere bronnen tast het gerecht in het duister wie de nepdiamanten heeft gemaakt.

Toevallige ontdekking
De oplichting zou veeleer toevallig zijn ontdekt, omdat diamanthandelaars steentjes van slechts 0,30 karaat - zoals hier het geval was - vaak niet naar een lab sturen, maar ze alleen zelf onder een loep of microscoop houden. Het is dus een vraagteken hoeveel synthetische diamanten de wereld rondgaan als echte, natuurlijke steentjes.

Geen probleem met controle op synthetische diamant volgens Antwerp World Diamond Centre
Volgens het Antwerp World Diamond Centre is er geen probleem met de controle op synthetische diamant. Dat zegt woordvoerster Caroline De Wolf. Onlangs paste het International Gemological Institute nog haar opleiding aan in dat verband, na vragen van de industrie.

"De feiten dateren van oktober, " zegt Caroline De Wolf, woordvoerster van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). "Toen ontdekte een laboratorium in Antwerpen dat in een lading zowel natuurlijke als synthetische diamant zat. Zowel grote als kleine stenen worden onderzocht. Veel diamantairs hebben een toestelletje dat aangeeft dat er een probleem is met een diamant. Net het ontdekken van deze stenen is een teken dat controles werken."

Verder wordt volgens De Wolf in Antwerpen synthetische diamant ook gewoon verhandeld, zij het in kleine hoeveelheden. "Wel wordt het problematisch als de synthetische doorgaat als natuurlijke diamant," aldus de woordvoerster. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners