Neonazi’s van ‘kebabmoorden’ vergaderden bij politica Vlaams Belang

© Reuters

De neonazi’s die in Duitsland een reeks haatmoorden op allochtonen pleegden, vergaderden in Waasmunster in een taverne die werd uitgebaat door een politica van Het Vlaams Belang. Dat schrijft De Morgen.

In Duitsland is het hoofd van de nationale inlichtingendienst opgestapt na een reeks blunders in het onderzoek naar de ‘kebabmoorden’. Duitse neonazi’s zouden tussen 2000 en 2007 uit racistische motieven haatmoorden hebben gepleegd op 8 Turkse zakenlieden, een Griek en een politievrouw. De daders noemden zich de Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU).

Eind vorig jaar werden de drie daders geïdentificeerd na een bankoverval. Het ging om Uwe B., Uwe M. en Beate Z. Twee van hen pleegden zelfmoord door zich een kogel in hun hoofd te schieten. De derde ging zichzelf aangeven bij de politie.

Na de arrestatie verschenen in verschillende Duitse media berichten dat het Bundesamt für Verfassungschutz, de Duitse inlichtingendienst, al langer op de hoogte was van het bestaan van de neonazicel, maar niet ingreep.

Kleine Adolf
Bij de kebabmoorden zou een spion betrokken zijn die luisterde naar de naam Kleine Adolf. Hij zou aanwezig geweest zijn bij meerdere moorden. De Duitse media vroegen zich af of de inlichtingendienst de neonazi’s een hand boven het hoofd hield.

De Berliner Zeitung onthulde eerder deze week dat de Italiaanse inlichtingendienst AISI de Duitse collega’s al in 2003 aansprak over het bestaan van de moorddadige neonazicel. De leden van de Nationaal-Socialistische Ondergrondse zouden volgens de inlichtingen van de Italianen in 2002 aanwezig geweest zijn op een neonazitreffen in ons land.

Waasmunster
De ontmoetingen van Italiaanse en Duitse neonazi’s vonden plaats in taverne Uylenhoeve in Waasmunster. Die werd
uitgebaat door Frieda Foubert, tot in 2006 gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Waasmunster.

De locatie werd toen geobserveerd door de Belgische staatsveiligheid, schrijft De Morgen.

“Als men nu spreekt van een ontmoeting onder neonazi’s in november 2002 in Waasmunster, dan klinkt dat aannemelijk”, zegt Geert Cool, destijds actief bij het tegen Vlaams Belang agerende Blokbuster.

Hitler-herdenking
“In 2004 brachten wij aan het licht hoe in dat café herdenkingen plaatsvonden van de geboorte van Adolf Hitler”,z egt Cool in De Morgen. “Die zomer was er in de taverne een bijeenkomst gepland met leden van het Amerikaanse National Alliance, een neonazi-groep onder leiding van Robert Griffin.”

Doordat Blokbuster vooraf de bijeenkomst bekendmaakte, week het evenement uit naar een andere locatie. Cool: “Wij zijn er altijd van uit gegaan dat in die taverne daarvoor ook andere, soortgelijke bijeenkomsten plaatsvonden. Wij zijn vrij zeker dat de Belgische inlichtingendiensten een mol hadden zitten in deze kringen. We kregen vaak van anonieme bronnen gegevens doorgespeeld en hebben altijd vermoed dat de inlichtingendiensten ons gebruikten om informatie publiek te maken.”

Cannabisplantage

In 2004 werd Frieda Foubert uit het VB gezet, om even later onder impuls van parlementslid Francis Van den Eynde weer te worden opgevist. In 2006 stapte Foubert zelf uit de partij.

Het café van Foubert werd begin 2006 failliet verklaard. Het haalde een jaar later nog eens het nieuws toen bleek dat de nieuwe uitbaters er een grote cannabisplantage hadden aangelegd.

De Duitse inlichtingendienst deed overigens niets met de informatie die de Italianen hen doorspeelden. De daders van de kebabmoorden werden niet bij neonazi’s gezocht maar in het Turkse misdaadmilieu.(TV/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content