Negatieve berichtgeving over GAS-boetes leidt tot minder GAS-dossiers

Protest tegen GAS-boetes © BELGA

Negatieve berichtgeving in de marge va de nieuwe GAS-wet heeft ertoe geleid dat in de provincie Oost-Vlaanderen 18 procent minder GAS-dossiers geopend zijn. Dat meent de provinciale GAS-ambtenaar. Opvallend: in het arrondissement Gent was er vijf maanden lang geen bemiddelaar aanwezig om op te treden in GAS-dossiers, zoals dat wettelijk verplicht is.

In Oost-Vlaanderen werden vorig jaar achttien procent minder GAS-dossiers geopend als het jaar daarvoor, terwijl het aantal gemeenten dat gebruik maakt van de provinciale ondersteuning gelijk bleef. In het jaarverslag vermoedt de provinciale GAS-ambtenaar dat onder meer negatieve berichtgeving in de marge van de nieuwe GAS-wet een oorzaak is.

Van de 56 Oost-Vlaamse gemeenten met minder dan 30.000 inwoners die ondersteuning kunnen krijgen van een provinciale GAS-ambtenaar, zijn er momenteel 48 gemeenten aangesloten. In 2013 bedroeg het aantal inkomende dossiers 1.644, achttien procent minder dan de 1.936 van 2012 en ongeveer gelijk als in 2011. Vanaf het vierde kwartaal 2013 daalde het gemiddeld aantal binnenkomende dossiers van 149 per maand naar 112.

Geen buitenissigheden

“Wij vermoeden dat de nieuwe GAS-wet van 24 juni 2013 en de vaak negatieve berichtgeving omtrent GAS hieraan niet vreemd zijn”, aldus het jaarverslag. De dienst merkt op dat er in geen van de 48 deelnemende gemeenten “buitenissigheden” waren en dat in het kader van de beoordeling de “redelijkheid als maatstaf” genomen wordt.

Geen bemiddelaar

Dat er minder gebruik gemaakt wordt van bemiddeling, in 77 dossiers vorig jaar, is te wijten aan het feit dat er vijf maanden lang geen bemiddelaar beschikbaar was in het arrondissement Gent en omdat betrokkenen en/of slachtoffers dat vaker niet willen. Burgers worden mondiger, er zijn meer schriftelijke verweren en vier mensen stapten naar de politierechtbank, in drie gevallen met succes. Er werden vorig jaar 1.679 dossiers afgehandeld.

Van de dossiers ten gronde werd in 65 pct van de gevallen een boete opgelegd. Amper 19 dossiers hadden betrekking tot minderjarigen, waarvan in negen gevallen een boete werd opgelegd. De meeste inbreuken hebben te maken met sluikstorten, loslopende dieren en nachtlawaai. Ronse, Temse en Oudenaarde beteugelen het meest met GAS-boetes. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content