Neef Verhofstadt toch geen kandidaat-voorzitter Open VLD: ‘Ouders zijn bang voor clash in familie’

Open VLD'ers Gwendolyn Rutten en Pieter Cleppe © Belga/Open Europe
Simon Demeulemeester

Pieter Cleppe zou zich kandidaat stellen voor het voorzitterschap van Open VLD, maar zag ervan af. Hij wil zijn ouders niet kwetsen, en gelooft meer in opinies schrijven dan in partijpolitiek.

‘Enige uitdager van Rutten mag niet van zijn ouders’,’ zo kopt Het Nieuwsblad boven een artikel over Pieter Cleppe, een Open VLD’er die op het laatste moment heeft afgezien van een deelname aan de voorzitterverkiezing bij de Vlaamse liberalen. Vandaag is de laatste dag voor wie zijn/haar kandidatuur wil indienen. Cleppe nuanceert: ‘Ik kreeg advies van mijn vader, maar ik doe wat ik niet laten kan.’

Afgelopen woensdag besliste Cleppe dat hij ook in de verkiezing zou stappen. Het is volgens hem niet goed dat er geen tegenkandidaat zou zijn voor zittend voorzitter Gwendolyn Rutten. ‘Alleen al omdat er een debat zou zijn, wilde ik het doen,’ zegt hij in Het Nieuwsblad. De opiniestukken van generatiegenoten Bert Schelfhout ( ‘Wie hijst een kompas aan boord?’ (en 9 andere vragen voor de toekomstige voorzitter van Open VLD) en Arne Vandendriessche hadden hem extra munitie gegeven.

Cleppe ziet nu toch af van zijn voornemen. In Het Nieuwsblad onderstrepen ze de familiale dimensie: Cleppe is de neef van Guy Verhofstadt, voormalig VLD-voozitter, oud-premier en vandaag fractieleider van de liberalen in het Europees parlement. Cleppe werkt ook in Europese kringen, maar dan wel voor de denktank Open Europe: een eurokritische organisatie, terwijl Verhofstadt een van de felste voortrekkers is van meer Europa en een boek schreef getiteld ‘De Verenigde Staten van Europa’.

‘Ikzelf zat daar niet mee verveeld en ik vermoed dat mijn oom, zoals de meeste Open VLD-leden, graag een tegenkandidaat wilde voor Rutten,’ klinkt het in de krant. ‘Zolang ik er plezier aan kon beleven, zag ik het helemaal zitten. Maar mijn ouders zijn bang voor een clash binnen de familie. En als ik hen daarmee pijn doe, dan ben ik toch liever geen kandidaat.’

‘Mijn ouders zijn bang voor een clash binnen de familie’

Op Radio 1 nuanceert hij die kant van het verhaal. ‘Het klopt niet dat ik niet mocht van mijn ouders. Mijn vader heeft me wel advies gegeven, maar ik doe wat ik niet laten kan.’ Cleppe zegt eerder een ‘gezonde afstand’ te willen houden van politieke partijen.

Zijn kritiek op Open VLD is dat er te weinig ambitie is. ‘De partij zit op het laagste peil ooit. Rutten doet het goed qua management. Maar politiek? Open VLD zegt weinig tot nooit iets over het groeiende overheidsbeslag. Er zijn zoveel bedrijven die kunnen geprivatiseerd worden, de VRT bijvoorbeeld of BPost. Daar is heel weinig druk op.’

Cleppe denkt meer invloed op het beleid te kunnen hebben via opinievorming. Hij schreef al meerdere opiniestukken voor Knack.be. ‘Ik heb respect voor partijpolitiek, maar je mag het belang daarvan ook niet overschatten,’ besluit hij.

Slangen: ‘Rutten is onklopbaar’

Nog op Radio 1 liet ook Noël Slangenzijn licht schijnen over de partij. Slangen is voorzitter can Open VLD Limburg en voormalig spindoctor van de liberalen. Hij vindt Rutten ‘de beste kandidaat’ om voorzitter te zijn, maar hij had het een goede zaak gevonden was er een tegenkandidaat geweest. ‘Dan konden we een debat voeren in de partij.’

Dat niemand zich geroepen voelt, wijt Slangen eraan dat Rutten ‘onklopbaar’ is: ‘Een voorzitter wordt altijd afgerekend op basis van zijn laatste verkiezingsresultaten.’ Die waren voor Open VLD niet bijzonder goed, maar Rutten slaagde er wel in met haar partij in te breken in de Vlaamse regering en zo ook federaal mee te besturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content