Nederlandse terreurverdachte: 'België laat zich te veel dicteren door Amerikanen'

15/11/13 om 18:36 - Bijgewerkt om 18:36

De man die in Sint-Niklaas werd opgepakt omdat hij op Koningsdag een aanslag wilde plegen op de VRT, is afkomstig uit het Nederlandse Hulst.

Nederlandse terreurverdachte: 'België laat zich te veel dicteren door Amerikanen'

© Belga

De man die in Sint-Niklaas opgepakt werd omdat hij op Koningsdag een aanslag wou plegen op de VRT, was afkomstig uit het grensdorp Clinge in de Nederlandse gemeente Hulst. Dat melden Nederlandse media.

"Deze man was in elk geval geen bekende voor ons, we hadden hem niet specifiek in het vizier", zei burgemeester Jan-Frans Mulder van de gemeente Hulst aan de Provinciale Zeeuwse Courant.

De 23-jarige man met de Nederlandse nationaliteit werd opgepakt, nadat hij op café had geprobeerd mensen te ronselen om aanslagen te plegen. "Er waren ernstige aanwijzingen dat de man concrete voorbereidingen trof om binnen afzienbare tijd een aanslag te plegen op de VRT en bepaalde gestelde lichamen te Brussel", zegt het parket. Er is een uitgebreid manifest gevonden van de hand van de man, waar onder meer een omwenteling van de Belgische staat werd vooropgesteld.

1894 van George Orwell

Volgens de VRT-radio pleitte de man voor een republiek Vlaanderen en verwees hij naar 1984 van George Orwell. De man, die net afstudeerde als burgerlijk ingenieur, zou ook van oordeel zijn dat België zich te veel zou laten dicteren door de Amerikanen.

Het parket van Dendermonde geeft geen commentaar op de inhoud van het manifest. De verdachte werd opgesloten op de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Brugge en zal onderzocht worden door een college van gerechtspsychiaters. Hij verschijnt dinsdag voor de raadkamer in Dendermonde, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners