Nederlands treinpersoneel bang voor Koninginnedag

05/04/12 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt het werk neer als de veiligheid op 30 april niet wordt gegarandeerd. Vorig jaar liep Koninginnedag volledig uit de hand.

De Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) van de stations Den Bosch en Eindhoven wil de situatie van vorig jaar nooit meer meemaken. Dat staat te lezen in twee open brieven aan de Nederlandse Spoorwegen (NS). Hoewel Koninginnedag pas over vier weken plaatsvindt, zijn de voorbereidingen al sinds oktober vorig jaar aan de gang.

Vechtpartijen

De vorige editie van Koninginnedag draaide uit op een fiasco. Volgens een schatting van de organisatie waren er toen 120.000 bezoekers aanwezig in Eindhoven. Er ontstonden vechtpartijen op de trein en sommige mensen liepen op de sporen. Feestvierders probeerden te urineren op medewerkers en poogden zelfs een van de personeelsleden voor de trein te gooien.

"Volgende week wordt er een meldpunt opgestart in de aanloop naar en tijdens Koninginnedag. Op die dag willen we een oogje in het zeil houden, zeker na wat er vorig jaar allemaal is gebeurd", zegt VVMC-bestuurder Wim Eilert. Volgens hem is een staking nog niet nabij, maar moet de veiligheid van de medewerkers wel gegarandeerd worden.

Maatregelen

Nochtans heeft de NS al maatregelen getroffen om de veiligheid te verbeteren. Zo zou er in de avonduren een dubbele personeelsbezetting zijn op de treinen. Toch heeft de VVMC Afdeling Den Bosch daar zijn twijfels over. "Tot op de dag van vandaag is het niet zeker dat aan deze gedane belofte ook daadwerkelijk invulling gegeven kan worden", schrijven ze in hun open brief. Naar eigen zeggen heeft de NS daarvoor onvoldoende personeel. "Wat de personeelsinzet betreft, zijn we tot onze schrik al over de grens heen gestapt", reageert het bestuur van Afdeling Den Bosch. (SDG)

Lees meer over:

Onze partners