Nederlands-Limburgse gemeenten eisen sluiting kerncentrale Tihange

09/06/15 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:43

In meerdere Nederlands-Limburgse gemeenten worden deze week moties ingediend waarin wordt opgeroepen tot de sluiting van de kerncentrale in Tihange, net over de Belgische grens.

Nederlands-Limburgse gemeenten eisen sluiting kerncentrale Tihange

Brand in de kerncentrale van Tihange. © Belga

Dat meldt het Nederlandse 1Limburg. De centrale ligt in vogelvlucht 75 kilometer van Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen en de gemeenten zijn bezorgd over de staat waarin Tihange verkeert.

Scheurtjes

De reactor wordt geplaagd door ernstige scheurvorming en er is nog geen besluit genomen over een opknapbeurt.

'Eigenaar Electrabel overweegt de centrale op te lappen, maar kan geen uitsluitsel bieden. Het bedrijf wil vooralsnog niet verder gaan dan het uitdelen van jodiumpillen in een straal van 100 kilometer rond de centrale, ook al is dat bij een ramp niet afdoende', klinkt het bij 1Limburg.

Gemeenteraad

Bij de drie gemeenten staan er daarom deze week moties op de agenda waarin de onmiddellijke en definitieve sluiting van de kerncentrale wordt geëist of wordt opgeroepen om aan te dringen op sluiting van de centrale. De gemeenteraad van Maastricht behandelt dinsdagavond het item.

Eerder gingen Aken en Gulpen-Wittem de drie gemeenten al voor in hun strijd voor sluiting van de kerncentrale. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners