Nederlanders gaan België helpen black-out te vermijden

02/12/14 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

De Nederlandse hoogspanningsbeheerder TenneT gaat noodmaatregelen nemen om België tijdens streng winterweer hulp te bieden en zo een mogelijke black-out te vermijden.

Nederlanders gaan België helpen black-out te vermijden

De komende twee weken is er een verhoogd risico op een tekort aan elektriciteit, waardoor het afschakelplan in werking kan treden. Er wordt vooral gevreesd voor dinsdag 2 december. Dat blijkt uit een interne nota van de hoogspanningsnetbeheerder Elia. Energieleverancier Lampiris gaat uittesten of we zo een black-out nog kunnen voorkomen. Ze heeft 140.000 Belgen gevraagd om anderhalf uur lang zeer weinig elektriciteit te gebruiken. Ze mogen bijvoorbeeld geen tv kijken en moeten de verwarming uitzetten. © BELGA

De Nederlandse hoogspanningsbeheerder TenneT gaat noodmaatregelen nemen om België tijdens streng winterweer hulp te bieden en zo een mogelijke black-out te vermijden. Dat heeft TenneT bekendgemaakt.

De noodmaatregelen komen er op verzoek van de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia.

Nederland heeft drie interconnectoren of grensoverschrijdende verbindingen, waarlangs elektriciteit van Nederland naar België kan stromen. Bij extreme koude en op vraag van Elia gaat TenneT er voor zorgen dat die grenscapaciteit volledig wordt benut.

Uitzonderlijk zal TenneT de capaciteit die normaal beschikbaar is voor de markt inperken, zo legt woordvoerster Johanna Breuning uit.

Nederland heeft zelf voldoende productiecapaciteit - onder meer dankzij de inzet van kolencentrales - en kan ook groene stroom invoeren vanuit Duitsland en Noorwegen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners