Nederlander (23) opgepakt die aanslag op VRT wilde plegen

15/11/13 om 09:20 - Bijgewerkt om 10:55

In Sint-Niklaas is een 23-jarige Nederlander opgepakt die plannen had om in ons land terreuraanslagen te plegen. De man viseerde onder andere de openbare omroep VRT.

Nederlander (23) opgepakt die aanslag op VRT wilde plegen

© Belga

Dat bevestigt het parket van Dendermonde. Persagentschap Belga vernam uit goede bron dat de man vandaag op Koningsdag wilde toeslaan, maar het parket kan niet bevestigen dat de verdachte het koningshuis viseerde.

Manifest

De 23-jarige man met de Nederlandse nationaliteit werd woensdagavond opgepakt, zo meldde de VRT zelf. Hij had op café mensen proberen te ronselen om aanslagen te plegen.

'Er waren ernstige aanwijzingen dat de man concrete voorbereidingen trof om binnen afzienbare tijdeen aanslag te plegen op de VRT en bepaalde gestelde lichamen te Brussel', zegt het parket.

Net als Anders Breivik in Noorwegen had hij in een manifest beschreven hoe hij de Belgische staat omver wilde werpen. 'Er is een uitgebreid manifest gevonden van de hand van de man, waar onder meer een omwenteling van de Belgische Staat werd vooropgesteld. Het blijkt dat betrokkene deze boodschap bij VRT op antenne wou verkondigen, desnoods met geweld. Reden waarom dan ook klaarblijkelijk een aanslag op de zender werd voorbereid. Ook kwamen bepaalde Belgische instellingen in het vizier van de man.'

Concreet en ernstig

Het parket geeft geen details over de geviseerde instellingen en gestelde lichamen, maar zegt dat de bedreigingen 'concreet en ernstig' waren.

De man werd donderdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. 'Hij werd aangehouden voor het aanvoeren van een vereniging met het oog op het plegen van een aanslag en het uiten van bedreigingen met een aanslag op personen. Er zijn geen aanwijzingen dat hij deel uitmaakte van een netwerk, maar het onderzoek zit nog in een beginfase', zegt parketwoordvoerder Antoon Schotsaert.

'Psychische problematiek'

De onderzoeksrechter heeft een college van psychiaters aangesteld om de verdachte te onderzoeken. 'Er zijn bepaalde elementen die erop wijzen dat er een psychische problematiek mee gepaard gaat', aldus Schotsaert.

De verdachte zit nu in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Brugge. (Belga/KVDA)

Onze partners