Nederland inspecteert kerncentrale van Doel

20/01/16 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:32

Er is heel wat interesse, ook van de internationale pers, voor de inspectie van de Nederlanders aan de Belgische kerncentrales.

Nederland inspecteert kerncentrale van Doel

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) en minister van Energie Marie Christine Marghem (MR). © Belga

In de kerncentrale van Doel (Beveren) vindt een gezamenlijke kruisinspectie plaats, in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) en de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD).

Naar aanleiding van de stresstests na de kernramp in Fukushima heeft uitbater Electrabel investeringen en andere verbeteringsacties gepland. De inspectie heeft als doel te bekijken hoever men daarmee staat.

De inspectie gebeurt door de Belgische nucleaire toezichthouder FANC en de Nederlandse ANVS.

Bezorgdheid

Er zullen in de toekomst meermaals gezamenlijke inspecties plaatsvinden. Daar zijn vorig jaar afspraken over gemaakt.

In Nederland zijn, net als in Duitsland, vragen gerezen over de veiligheid van onze kerncentrales na de verschillende aan- en afschakelingen van de voorbije weken, zij het door problemen in de niet-nucleaire delen.

De inspectie vandaag vindt plaats in het nucleaire gedeelte. Aan de hoofdingang van de kerncentrale stond een klein groepje mensen van de actiegroep Wise. Zij stellen zich vragen bij de veiligheid van de centrale, onder meer vanwege de 'scheurtjesreactor' Doel 3. Ze vragen de sluiting van de kerncentrale. (Belga/TE)

Onze partners