Nederland houdt Red Panthers van bronzen medaille

De Belgische hockeyvrouwen zijn er op het EK in Boom niet in geslaagd brons te veroveren. In de kleine finale gingen de Red Panthers met 1-3 (rust: 0-2) onderuit tegen olympisch kampioen Nederland.

Caia Van Maasakker bracht Nederland, het nummer 1 op de wereldranking, na tien minuten op voorsprong via een strafcorner. Een goed spelend België (IHF 13) kwam halfweg de eerste periode op gelijke hoogte langs Jill Boon, die scoorde na een knappe individuele actie. De treffer werd na het raadplegen van videobeelden echter afgekeurd wegens obstructie.

Vijf minuten voor de pauze scoorde Nederland een tweede keer, via Carlien Dirkse van den Heuvel die na een mislukte strafcorner toch kon afwerken.

In de tweede helft domineerde uittredend Europees kampioen Nederland, maar was het wel België dat scoorde. Charlotte De Vos lukte een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer met een knap schot. Dichter kwamen de Belgen echter niet. Bondscoach Pascal Kina zette drie minuten voor tijd alles op alles en ging met een vliegende doelvrouw spelen. Nederland profiteerde bijna onmiddellijk met de 1-3 langs Ellen Hoog. De Red Panthers verloren zo voor de tweede keer in een week van Oranje, dat het zondag in de groepsfase met 2-0 had gehaald.

De ploeg van coach Kina blijft zo achter zonder medaille. Een bittere pil, zeker gezien in de halve finale tegen Duitsland de zege zo goed als binnen leek. Duitsland treft om 16 uur in de strijd om goud Engeland. (Belga/AVE)