NAVO trekt accreditatie zeven Russische diplomaten in

In aanloop naar de Navo-top van 11 en 12 juli van dit jaar werden alleen al bijna 5.000 verificaties doorgevoerd door Staatsveiligheid. © BelgaImage

De NAVO heeft de accreditatie ingetrokken van zeven diplomaten bij de Russische vertegenwoordiging bij de NAVO. De accreditatieaanvraag van drie anderen worden geweigerd.

Dat heeft Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, dinsdag aangekondigd. De maatregelen zijn een reactie op de vergiftiging van de gewezen Russische dubbelspion Sergej Skripal in Groot-Brittannië. Londen houdt Moskou daarvoor verantwoordelijk.

De Noord-Atlantische Raad verlaagde ook het maximale aantal diplomaten van de Russische missie bij de NAVO met 10, tot 20 personen. Volgens de secretaris-generaal stuurt de beslissing van de verdragsorganisatie ‘een duidelijke boodschap’ naar Rusland. ‘Er zijn kosten en gevolgen voor het onaanvaardbare en gevaarlijke gedragspatroon’, aldus Stoltenberg.

De beslissing ‘volgt op het gebrek aan een constructief antwoord van Rusland op wat in Salisbury is gebeurd’.

Stoltenberg beklemtoonde dat de NAVO het beleid jegens Rusland weliswaar niet verandert. ‘We blijven inzetten op onze tweeledige aanpak met een sterke defensie en dialoog’, aldus Stoltenberg.

Partner Content