NAVO-top: België stuurt 200 militairen naar Oost-Europa: 'Bewijzen dat het ons menens is'

08/07/16 om 19:36 - Bijgewerkt om 19:36

België zal volgend jaar een compagnie van ongeveer tweehonderd militairen leveren voor de nieuwe NAVO-bataljons in Oost-Europa, zo bevestigt Defensieminister Steven Vandeput op de NAVO-top in Warschau.

NAVO-top: België stuurt 200 militairen naar Oost-Europa: 'Bewijzen dat het ons menens is'

Charles Michel schudt de hand van Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO © BELGA

België zal volgend jaar een compagnie van ongeveer tweehonderd militairen leveren voor de nieuwe NAVO-bataljons in Oost-Europa. Dat heeft Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) aangekondigd op een top van de NAVO in Warschau. De uitrol van de bataljons moet eventuele ambities van Rusland op de oostflank van het bondgenootschap de kop indrukken.

"We mikken op een vergelijkbare inspanning als degene die Nederland zal leveren, zijnde één compagnie. Het gaat om ongeveer tweehonderd manschappen", verduidelijkte Steven Vandeput in het nationale voetbalstadion van Polen, waar de tweedaagse NAVO-top plaatsvindt.

"Doel is om ter plaatse te trainen en scenario's in te studeren om snel te kunnen ontplooien indien nodig."

Afschrikkingsmacht

De Belgen zullen één of enkele maanden deel uitmaken van de afschrikkingsmacht in Litouwen, waarvan Duitsland de leiding neemt. Ook Nederland stuurt een compagnie en normaal gezien levert ook Luxemburg een beperkte bijdrage in de meest zuidelijke Baltische staat. Minister Vandeput hecht veel belang aan die nauwe samenwerking onder Benelux-landen.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) met in de achtergrond F-16 toestellen

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) met in de achtergrond F-16 toestellen © BELGA

In totaal komen er vier multinationale bataljons: in Polen, Estland, Letland en Litouwen. Telkens tot duizend man sterk. Zij zullen continu roteren, om min of meer binnen de afspraken te blijven met Rusland. Eerder kondigden de VS al duizend militairen aan en het Verenigd Koninkrijk vijfhonderd, respectievelijk voor Polen en Estland.

Beloftes

Voorlopig gaat het slechts om beloftes voor de eerste rotatie in 2017. De precieze aantallen liggen trouwens nog niet helemaal vast.

Daarvoor zal Duitsland nog het nodige voorbereidende werk moeten doen. De Duitsers starten op 1 februari. Vermoedelijk schuiven de Belgen pas later op het jaar in. Dit najaar neemt ons land immers nog deel aan de operatie Baltic Piranha, eveneens in Litouwen.

Het doel van de nieuwe bataljons is duidelijk: Rusland op het hart drukken dat een aanval tegen één NAVO-bondgenoot gelijkstaat met een aanval tegen alle 28. Vooral de oostelijke lidstaten hadden aangedrongen op de versterkingen. Zij vrezen immers de grote Russische buur, die in 2014 de Krim annexeerde en nauwelijks bedekte steun gaf aan de separatisten in Oekraïne.

Lijnen met Moskou open houden

Parallel aan het machtsvertoon wil de NAVO de lijnen met Moskou wel zo veel mogelijk openhouden. De opgevoerde militaire aanwezigheid moet een hernieuwde dialoog met Moskou mogelijk maken vanuit een sterke positie, luidt het. De alliantie is immers niet uit op een nieuwe Koude Oorlog, zo herhaalt secretaris-generaal Jens Stoltenberg telkens weer.

"Binnen de NAVO bestaat er grote consensus om naar Rusland toe een logische dubbele strategie te volgen van assertiviteit en dialoog. Ik sta volledig achter dit dubbel principe", zo verwoordt Vandeput het. De Franse president François Hollande onderstreepte vrijdag op zijn beurt dat Rusland een partner is, "geen vijand en geen dreiging".

Reynders: "We zullen moeten bewijzen dat het ons menens is"

Deze regering, maar ook de toekomstige Belgische coalities zullen moeten bewijzen dat het ons land menens is met de hernieuwde aandacht voor defensie. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd op de NAVO-top in Warschau. België wordt echter allerminst met de nek aangekeken, voegde hij daar meteen aan toe.

"Onze plannen op zich volstaan niet. We zullen jaar na jaar moeten tonen dat we bestellingen plaatsen, ons militair materieel vernieuwen en deelnemen aan operaties", zei Reynders. "Ik hoop dat de komende regeringen - ongeacht de toekomstige meerderheden - de ommezwaai zullen doorzetten die dit jaar is ingezet."

Die ommezwaai werd de jongste dagen al druk in de verf gezet door Belgische diplomaten, in aanloop naar de NAVO-top. Ondanks de afspraken op de vorige top twee jaar geleden, zijn de Belgische defensieuitgaven immers blijven dalen. Volgens de jongste NAVO-tabellen klopt ons land af op 0,85 procent van het bbp, of ver van het streefdoel binnen de alliantie van 2 procent.

Reynders gelooft net als premier Charles Michel niettemin dat België nog steeds als een solidaire en betrouwbare partner gezien wordt. De Belgische militaire aanwezigheid in Afghanistan, Irak en in de strijd tegen terreurgroep IS zorgt daar volgens de Belgen voor, net als de nieuwe strategische visie van de regering. Die mikt op 1,3 procent van het bbp tegen 2030 en de aankoop van nieuwe straaljagers, drones, fregatten en mijnenjagers. (belga/SD)

Onze partners