Navo neemt maatregelen om Turkse grens beter te beveiligen

© BELGA

De Navo heeft een tiental dagen geleden een reeks bijkomende maatregelen getroffen om Turkije gerust te stellen met betrekking tot zijn “bezorgdheid” over de instabiliteit aan zijn grenzen. Daarbij hoort de inzet van radar-vliegtuigen die het Turkse luchtruim moeten beschermen. Dat heeft een Navo-functionaris zondag aan Belga bevestigd.

De maatregelen werden op 18 december goedgekeurd. De Duitse pers had er zaterdag gewag van gemaakt.

Naast het patrouilleren met Awacs-vliegtuigen, heeft de Navo beloofd om voor een versterking van de luchtbescherming en mariene bescherming te zorgen in het oosten van de Middellandse Zee, aldus de anoniem bron bij de Navo.

“We onderzoeken ook de bestaande defensieplannen voor Turkije en versterken de luchtdefensie van Turkije met anti-raketinstallaties”, vervolgt de zegsman.

Spanje heeft al beslist om de ontplooiing van zijn Patriot-raketten in Turkije te verlengen voor 2016. “En er zullen nog aankondigingen volgen”, zegt de Navo-verantwoordelijke aan Belga.

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg had begin december gezegd dat de hulp aan Turkije, dat grenst aan Syrië en Irak, zou versterkt worden. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content