'NAVO-hoofdkwartier blijft in Brussel'

09/06/10 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:33

Duitsland ontkent formeel dat het druk heeft uitgeoefend om het NAVO-hoofdkwartier vanuit Evere naar Bonn te verhuizen.

Het hoofdkwartier van de NAVO zal niet naar Bonn verhuizen, laat de Duitse NAVO-delegatie weten. Ze ontkent daarmee een bericht dat in Het Laatste Nieuws is verschenen.

De krant meldde woensdag uit 'goede bron bij defensie' te hebben vernomen dat het NAVO-hoofdkwartier uit Brussel zou wegtrekken richting Duitsland.

Gewezen minister van Defensie André Flahaut (PS) gaf verdere uitleg bij de geruchten. 'Er circuleren nota's bij de NAVO, waarbij de alliantie zou afgeslankt worden. Het centrale hoofdkwartier zou naar Bonn verhuizen terwijl de operationele staven verdeeld zouden worden over verscheidene lidstaten.'

De politieke instabiliteit van België zou volgens de krant een tweede reden zijn waarom de militaire alliantie zijn hoofdkwartier naar Bonn wil verhuizen.

In een communiqué ontkent de Duitse NAVO-delegatie in Brussel de geruchten formeel: 'De Duitse regering is helemaal niet geïnteresseerd in het NAVO-hoofdkwartier ', zo luidt het.

'Duitsland staat achter de beslissing voor een nieuw NAVO-hoofdkwartier in Brussel-Evere. Wie dat anders ziet, heeft zich van huisnummer vergist.'

Het hoofdkwartier van de alliantie bevindt zich al sinds 1967 in Brussel-Evere. In 2004 werd onder de regering van Guy Verhofstadt beslist dat ook het nieuwe NAVO-hoofdkwartier op dezelfde locatie in Brussel gebouwd zou worden. Als alles volgens plan verloopt, neemt de NAVO zijn intrek in het nieuwe gebouw in 2015.

L. N.

Lees meer over:

Onze partners