'Natuurlijk was het 70-puntenplan van het Vlaams Blok fout'

24/10/12 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

Volgens oud-VB'er Karim Van Overmeire was het 70-puntenplan niet nuttig en onnodig. Van Overmeire, nu N-VA, wordt getipt als toekomstig schepen van Vlaamse Aangelegenheden in Aalst.

"Natuurlijk was het 70-puntenplan van het Vlaams Blok fout." Dat stelt N-VA'er en oud-VB'er Karim Van Overmeire, die genoemd wordt als toekomstig schepen van Vlaamse Aangelegenheden in Aalst. Het plan was niet nuttig, een puberaal opgestoken middelvinger, onnodig en sommige punten eruit waren nefast, liet hij in Het Laatste Nieuws en De Ochtend (Radio 1) optekenen. Ook de N-VA-top benadrukt nu dat er geen plaats is voor racisme in de partij.
De terugkeer van de tweede en derde generatie, een van de doelstellingen van het 70-puntenplan, noemt Karim Van Overmeire "absolute science fiction". "Er zijn grote gemeenschappen in ons land die nooit meer zullen terugkeren naar hun land van herkomst. We moeten alles op alles zetten voor hun integratie. Het inburgeringsbeleid van de Vlaamse regering moet versterkt worden met een lokaal inburgeringsbeleid, ook in Aalst", stelt hij.

Van Overmeire zegt ook dat hij de vraag 'Neemt u afstand van uw verleden?' intussen beu is: "Doorgaans komt die vraag van een socialist die je het mes op de keel zet", stelt hij. "Wanneer gaat de linkerzijde ook eens toegeven dat ze veel te lang gezwegen heeft over de migratieproblematiek?"

De N-VA-top beklemtoont intussen in een persbericht dat er "geen plaats is voor racisme bij de N-VA". De partij streeft naar eigen zeggen naar "een open en inclusieve samenleving, waarin op geen enkele manier plaats is voor racistische of andere extremistische gedachten". Alle mandatarissen onderschrijven dat ook, luidt het.

Vlaams-nationalisten kaatsen bal terug
Meteen kaatsen de Vlaams-nationalisten de bal ook terug naar de SP.A, die Van Overmeire in Aalst niet benoemd wil zien tot schepen van Integratie. "Wij als N-VA nemen een heel duidelijk standpunt in ten aanzien van extremisme ter rechterzijde", stelt ondervoorzitter Ben Weyts. "Mag ik dezelfde duidelijkheid vragen aan de mandatarissen van SP.A, die er blijkbaar geen graten in zien om met een extremistische partij ter linkerzijde (PvdA+, nvdr. bestuursakkoorden te sluiten?"

De vraag of Van Overmeire schepen wordt of niet, is vandaag niet aan de orde, luidt het nog bij de man. De SP.A beslist immers pas op 5 november of de partij in de Aalsterse coalitie stapt. Maar het zal niet de kleinste partner zijn die uitmaakt wie N-VA-schepen wordt, benadrukt Van Overmeire. "Ik maak mij overigens geen illusies: Dit gaat niet over mijn persoon, maar om een poging om via mij de N-VA te treffen", besluit hij. (Belga/INM)

Onze partners