Nationale betoging: Zo'n 30.000 manifestanten in Brussel

21/02/13 om 05:56 - Bijgewerkt om 05:56

In Brussel namen zo'n 30.000 mensen deel aan de nationale betoging van de drie grote vakbonden. De vakbonden spreken van 40.000 mensen. Heel wat van de deelnemers komen van de met herstructurering bedreigde site van Arcelor Mittal in Luik.

Nationale betoging: Zo'n 30.000 manifestanten in Brussel

© Belga

Voor meer informatie over hinder bij het openbaar vervoer: op www.delijn.be, www.mivb.be, en www.infotec.be. De Lijn is ook bereikbaar op het telefoonnummer 070 220 200, de MIVB op 070 23 20 00.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront organiseerde een nationale manifestatie in Brussel. De bonden manifesteerden tegen de regeringsplannen om de lonen te bevriezen. Ze willen ook dat eerder gemaakte afspraken worden nageleefd door de regering.

Duizenden groen, rood en blauw gekleurde militanten trokken van het Noordstation richting zuid. Nog voor de start werden er heel wat voetzoekers in het rond gegooid. De politie telde 30.000 mensen. De vakbonden spraken eerder na een eerste schatting over ongeveer 40.000 deelnemers.

Om 09.00 uur ging de vakbondstop op bezoek bij minister van Financiën Steven Vanackere, daarna bij minister van Pensioenen Alexander De Croo.

De traditionele toespraken werden vanaf 12.30 uur gehouden ter hoogte van de Europa-esplanade. Daarna was een ontmoeting gepland met minister van Werk Monica De Coninck en staatssecretaris voor Sociale Zaken Philippe Courard.

Heel wat van de deelnemers kwamen van de met herstructurering bedreigde site van Arcelor Mittal in Luik. Zij liepen op kop van de betoging.

Storingen De LijnDe dienstverlening van De Lijn is door de actiedag in heel Vlaanderen zwaar verstoord. Globaal genomen wordt ongeveer twee derde van de ritten uitgevoerd.

Zeven op de tien bussen zijn uitgereden in de provincie Antwerpen. In de stad Antwerpen is de hinder groter, vooral het tramaanbod is er ernstig verstoord. Ook in de regio Mechelen is de hinder groter met ongeveer zes op de tien bussen die wel rijden.

In de provincie Limburg doet de grootste hinder zich voor op de streeklijnen in de hele provincie en op het stadsnet Genk. Op de stadsnetten van Hasselt, Tongeren en Sint-Truiden verloopt de dienstverlening normaal.

In Oost-Vlaanderen rijdt twee derde van de bussen. Op het Gentse stadsnet zijn de werkwilligen verdeeld over de stadslijnen, zodat een zondagsdienst kan voorzien worden. In Aalst rijden alle stadslijnen en de helft van de streeklijnen. In Sint-Niklaas rijdt de helft van de stads- en de streeklijnen.

In Vlaams-Brabant rijdt gemiddeld de helft van de bussen. In het Pajottenland rijdt ongeveer de helft van de bussen, in de regio Leuven (stad en streek) rijdt de helft, de regio Grimbergen rijdt driekwart van de bussen.

Globaal genomen wordt in West-Vlaanderen 70 procent van de ritten uitgevoerd. Op de stadsnetten van Brugge, Oostende en Kortrijk is er wel grote hinder: ongeveer de helft van de chauffeurs is er uitgereden. Bij de Kusttram is dat slechts 10 procent. Elders in de provincie is er lichte hinder.

Voor details over de hinder per lijn kunnen reizigers terecht op www.delijn.be.

Storingen MIVB en TEC

Het Brusselse openbaar vervoer is eveneens sterk verstoord. Iets meer dan de helft van de metrostellen rijdt en tien tramlijnen op de achttien rijden voor ongeveer 80 procent van hun normale frequentie. Van de 48 buslijnen zijn er een twintigtal verstoord.

Ook bij de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC is het transport verstoord. Er rijden weinig bussen en diegene die toch rijden, hebben serieuze vertraging.

Gedetailleerde informatie rond de hinder is beschikbaar op de websites www.mivb.be en www.infotec.be.

NMBS

Er is vooralsnog geen hinder op voor het treinverkeer. De NMBS heeft een tiental extra treinen ingezet op de hoofdlijnen richting Brussel. Zo wil de spoorwegmaatschappij ervoor zorgen dat manifestanten en ook pendelaars "zo comfortabel mogelijk" in Brussel geraken.

Ook als de betoging ten einde is, worden er extra treinen vanuit Brussel ingezet. Er wordt verwacht dat dit niet zal samenvallen met de avondspits.

Onderwijs

Ook de onderwijsvakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend. "De aanzegging dient vooral om het personeel van het onderwijs de kans te geven deel te nemen aan de manifestatie in Brussel. Door de aanzegging kunnen ze op een wettige manier afwezig zijn. Maar we roepen de leerkrachten niet actief op om te staken. De impact zal beperkt blijven", legt Jos Van der Hoeven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC), uit.(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners