Nationale betoging: veel hinder bij MIVB en De Lijn, treinen rijden normaal

29/09/16 om 07:45 - Bijgewerkt om 11:16

De vakbonden organiseren in Brussel een nationale betoging tegen het beleid van de federale regering. Er wordt zware verkeershinder verwacht. Een overzicht.

Nationale betoging: veel hinder bij MIVB en De Lijn, treinen rijden normaal

© BELGA

De Lijn

De dienstverlening van De Lijn is rond 7 uur verstoord in heel Vlaanderen door de nationale vakbondsbetoging. Reizigers vinden een stand van zaken op de website: verstoring.delijn.be.

In de hele provincie Antwerpen is de dienstverlening zwaar verstoord. In de stad rijdt ongeveer 1 op de 3 trams en een kwart van de bussen. In de rest van de provincie is dat ongeveer de helft. Ook de stadsregio rond Mechelen ondervindt grote hinder.

In Oost-Vlaanderen is de hinder is het grootst op het stadsnet van Aalst. Ook Gent ondervindt grote hinder. Daar rijden de lijnen 1, 3, 4, 5 en 21 om het halfuur. De lijnen 6, 9, 17/18, 22 en 38/39 rijden niet. In de streek rijdt ongeveer 20 procent niet.

In Vlaams-Brabant is vooral het busverkeer in het Pajottenland zwaar verstoord, met de meeste hinder op de as Ninove-Dilbeek-Brussel. In het noorden van de provincie, in het Hageland en in en rond Leuven-stad (met de as Leuven-Brussel) is de helft van de bussen uitgereden. De hinder is groter op de as Leuven-Tielt-Diest. In Aarschot rijden geen bussen. In de Druivenstreek valt de hinder voorlopig mee.

In de regio Brugge en aan de kust rijdt ongeveer een kwart van de bussen. In Kortrijk en omgeving ongeveer 1 op de 3. Veertig procent van de kusttrams is uitgereden. Het stadsnet van Roeselare rijdt normaal. Tot slot rijdt ongeveer 60 procent van de belbussen.

In Limburg is ongeveer 60 procent van de chauffeurs uitgereden. Er is hinder op een groot aantal streeklijnen in de hele provincie. Ook de stadsnetten zijn zwaar verstoord. Zo rijdt in Genk slechts 1 bus op de 3, in Hasselt en Sint-Truiden rijdt nauwelijks de helft van de stadsbussen, in Tongeren rijdt ongeveer 65 procent. Ook de belbussen ondervinden hinder in Bilzen, Kortessem, Wellen, Tessenderlo, Leopoldsburg, Beringen, Riemst, Heers, St-Truiden, Tongeren, Diepenbeek en Zonhoven (702 - 703 - 706 - 710 - 717 - 718 - 719 - 726 - 734 - 736 - 741 - 753).

MIVB

Ook het verkeer op het net van de Brusselse vervoermaatschappij MIVB is sterk verstoord. Dat is vernomen bij woordvoerster An Van hamme.

Enkel metrolijn 1 tussen Stokkel en Weststation rijdt, maar met een verhoogde wachttijd van 10 minuten, klinkt het. Uitzonderlijk rijden ook pendelbussen tussen de metrostations Simonis en Rogier. Het busverkeer bij MIVB is het ernstigst verstoord: 7 van de 50 lijnen worden bediend. Voorts is net niet de helft van de trams uitgereden. De MIVB geeft telkens de prioriteit aan de grote assen. Reizigers moeten ook bij de trams en bussen rekening houden met een verhoogde wachttijd.

Meer informatie staat op de website van de MIVB.

NMBS

Op het spoornet zijn er dan weer geen noemenswaardige problemen. 'Alles rijdt normaal en het personeel is aanwezig', aldus Nathalie Pierard, woordvoerster van de NMBS. Wel zijn er vertragingen van 5 tot 10 minuten op de lijn 50A tussen Gent en Brussel door een storing aan de seininrichting.

Lees meer over:

Onze partners