Nationale Actiedag Syrië 12-12 succes

26/04/13 om 21:50 - Bijgewerkt om 21:50

De organisatoren zeggen in een mededeling dat er meer dan 70 acties werden georganiseerd en het bezoekersaantal op www.1212.be lag vijf keer hoger dan donderdag.

Nationale Actiedag Syrië 12-12 succes

De Nationale Actiedag voor Syrië 12-12 vrijdag was een succes. De organisatoren zeggen in een mededeling dat er meer dan 70 acties werden georganiseerd en het bezoekersaantal op www.1212.be lag vijf keer hoger dan donderdag. Hoeveel geld is opgehaald, is nog niet duidelijk.

Centraal thema van de actiedag was "Op de thee voor Syrië 12-12". In Syrië is thee aanbieden aan gasten een belangrijk ritueel dat mensen verbindt.
"Met meer dan 70 acties kon de Nationale Actiedag voor Syrië 12-12 op heel wat steun rekenen", luidt het. Zo was er onder meer een thee-treincoupé tussen Gent en Brussel. Tijdens een zitting van het Gentse schepencollege werd er thee geschonken en in het Brusselse Centraal Station was er een sit-in. Niet alleen was het bezoekersaantal op www.1212.be vijf keer hoger dan donderdag, op Twitter was #syrie1212 op een bepaald moment zelfs het grootste trending topic.

Op één dag kwam 50.000 euro via onlinestortingen op de rekening van 12-12 terecht. "Een precies resultaat na deze actiedag kan nog niet gegeven worden, bij gebrek aan actuele gegeven en aan het uitgesteld effect van de betalingen", zegt de organisatie. "Dit voorlopige resultaat bedraagt naar schatting ten minste 550.000 euro."

BV's en stad Antwerpen trekken aan de kar voor Syrië 12-12

In Antwerpen heeft komiek Geert Hoste samen met imam Wim van Ael een publieke oproep gedaan om de hulpactie voor Syrië te steunen. Later op de dag maakte het Antwerpse stadsbestuur bekend dat het 2.500 euro schenkt aan de actie en haar inwoners en verenigingen oproept om eveneens een financiële bijdrage te
leveren. Zaterdag doet ook zanger Helmut Lotti nog zijn duit in het zakje.

"Ik heb jaren geleden door Syrië gereisd", zegt Geert Hoste. "De hoofdstad Damascus is vergelijkbaar met Antwerpen en de inwoners proberen ook maar gewoon een leven op te bouwen. Maar nu zijn er vijf miljoen mensen op de vlucht voor een gruwelijke oorlog."

De burgemeesters van Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde hadden eerder al laten weten dat hun steden de nodige solidariteit zouden tonen, als wapen tegen de radicalisering van moslimjongeren. Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) hebben al 42 dienstencentra van het Antwerpse OCMW initiatieven opgezet om de actie voor de Syrische bevolking te steunen.

Daarnaast zamelen heel wat moskeeën in de stad geld in tijdens het avondgebed, zijn er nog acties in voorbereiding vanwege de Federatie Marokkaanse Verenigingen en de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims en maakt Helmut Lotti gebruik van de jaarlijkse Lentepoets in Berchem om thee
te schenken voor Syrië.

Geen eindpunt

De actiedag is een initiatief van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties, kortweg 12-12 naar het rekeningnummer 000-0000012-12 waarop kan gestort worden. De actiedag is geen eindpunt. Er staan nog veel acties op stapel. Zo drinken volgende week vrijdag 1.000 mensen thee op het Gentse Sint Pietersplein. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners