Napoleon en Wellington, iconen uit verschillende werelden

Piet Swimberghe

Liefhebbers van Napoleonsouvenirs moeten naar het Palais des Beaux-Arts van Charleroi. En in het Musée Wellington in Waterloo kijken Napoleon en Wellington elkaar opnieuw in de ogen.

Napoleon te gast bij Wellington in Waterloo

Napoleon en Wellington, iconen uit verschillende werelden

Vermoedelijk waren Napoleon en Wellington nooit zo ‘close’ als nu in Waterloo, niet op het slagveld, maar in het Musée Wellington, waar een tentoonstelling hun beider persoonlijkheid uitdiept. Zo hadden ze evenveel succes bij de dames én een voorliefde voor geheime codes. Geheime codes en een valse briefwisseling waren destijds schering en inslag. De post werd immers per koerier weggebracht en viel wel al eens in de handen van de vijand. Zowel Britten als Fransen maakten daar dankbaar gebruik van door via valse berichten de tegenstander op een vals spoor te zetten… In het Musée Wellington, gehuisvest in een ouder taveerne waar Wellington trouwens de avond voor de strijd heeft overnacht, wordt een expo gebracht, die de persoonlijkheid van beide iconen met elkaar vergelijkt. Napoleon en Wellington genoten een andere opvoeding, leefden in een andere wereld, maar waren niet alleen aan elkaar gewaagd, op de een of andere manier hadden ze wel wat gemeen. Het waren twee bijzonder verstandige eenzaten met strategisch inzicht. Aan de hand van liefst 250 objecten, deels souvenirs, krijg je op deze expo inzicht in hun persoonlijkheid. Het is best een boeiende expo om op weg naar de ‘Leeuw van Waterloo’ even te bezoeken.

De expo “Napoleon- Wellington, destins croisés” loopt in het Musée Wellington tot 31 juli, Waterloosteenweg 147 te Waterloo.

De Napoleonica van Charleroi: een schatkamer vol

Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte

Al wat met Napoleon te maken heeft wordt verzameld, van pure kitsch tot heuse relikwieën. Natuurlijk is lang niet alles even waardevol, maar toch. In het Palais des Beaux-Arts van Charleroi exposeert een van de grootste verzamelaars ter wereld zijn collectie.

Napoleon Bonaparte zat nog niet goed en wel op Sint-Helena of de eerste Napoleonsouvenirs verschenen op de markt. Voor rijkelui waren er kostbare pendules van vuurverguld brons voor op de schoorsteenmantel, voor Jan Modaal bordjes waarop zijn veldslagen worden afgebeeld. Deze hype kende natuurlijk een enorme heropbloei tijdens het Second Empire, toen Napoleon III aan de macht kwam. Toen verscheen Napoleon I weer eens als nationale held op het toneel.

Ondertussen zijn er ook wereldwijd heel veel verzamelaars van napoleonica. De beroemdste verzamelaar in Frankrijk is Pierre-Jean Chalençon die in het Parijse veilinghuis, waar hij flink wat vindt, de bijnaam draagt van Napoleon Bonaparte. Een deel van de collectie van deze excentrieke Parijzenaar wordt nu geëxposeerd in het Palais des Beaux-Arts te Charleroi, een stad die een rol speelde aan de vooravond van Waterloo. Rond de collectie van Chalençon werden allerlei objecten alsook getuigenissen samengebracht van soldaten uit Charleroi, die destijds mee hebben gestreden op het slagveld. Nog dit: het topstuk is ongetwijfeld een portret van de keizer dat destijds ook zijn pronkstuk was in het paleis van de Tuilleries in Parijs. Deze tentoonstelling is zeker een ommetje waard.

De expo Napoleon à Charleroi loopt in het Palais des Beaux-Arts (Place du Manège) tot 10 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content