'Najim Laachraoui geïdentificeerd als cipier van Franse gevangenen in Syrië'

22/04/16 om 13:24 - Bijgewerkt om 13:24

De terrorist Najim Laachraoui, die zichzelf opblies in de luchthaven van Zaventem, zou volgens verschillende Franse gevangenen cipier zijn geweest in Syrië.

'Najim Laachraoui geïdentificeerd als cipier van Franse gevangenen in Syrië'

© AFP

Najim Laachraoui, een van de twee terroristen die zichzelf op 22 maart opbliezen in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem, werd door verschillende voormalige Franse gevangenen in Syrië aangeduid als een van hun cipiers. Dat meldt het Franse nieuwsagentschap AFP op basis van bronnen bij het onderzoek.

Het gaat om Fransen die in 2013 en 2014 vastgehouden werden in Syrië. Volgens een van de bronnen hebben vier Franse journalisten - Didier François, Pierre Torrès, Edouard Elias en Nicolas Hénin - gezegd dat een van hun bewakers onder de naam Abou Idriss ging. Nicolas Hénin heeft Abou Idriss "formeel geïdentificeerd als Najim Laachraoui, zo bevestigt Hénins advocaat Marie-Laure Ingouf de informatie, die eerder onthuld werd door de Franse bladen Journal du dimanche en Le Parisien.

'Ook Mohamed Abrini moest bom laten ontploffen'

Mohamed Abrini, de derde zelfmoordterrorist op Brussels Airport, moest de explosieven die hij droeg tot ontploffing brengen maar kon dit niet uitvoeren als gevolg van de eerste explosie. Dat blijkt uit beelden van de bewakingscamera's op de luchthaven, zo vernam La Dernière Heure. De eerste ontploffing blies hem enkele meters weg van zijn bagagekar, die een bom vervoerde. De paniek die na de explosie ontstond, belette hem zijn oorspronkelijk plan uit te voeren, schrijft de Brusselse krant.Het is op dat moment dat Mohamed Abrini besliste om de luchthaven te verlaten.

Gepolst om een reactie, geeft het federaal parket aan de berichtgeving in La Dernière Heure "niet te bevestigen", en "geen details te geven over de lopende onderzoeken". (Belga/AVE)

Onze partners