Nahima Lanjri (CD&V): 'N-VA misbruikt thema migratie'

24/07/12 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Volgens CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri misbruikt N-VA het thema migratie. 'N-VA wil de positieve realisaties niet zien'

Nahima Lanjri (CD&V): 'N-VA misbruikt thema migratie'

© Belga

Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) meent dat er de voorbije jaren al veel beslissingen zijn genomen op het vlak van migratie en dat de verbeteringen nu al merkbaar zijn. Ze reageert daarmee op de migratiebarometer die N-VA voorstelde en waarin het federale beleid als catastrofaal wordt bestempeld. Volgens haar beschikt N-VA zelf over recente cijfers, die op een kentering wijzen.

Lanjri herinnerde in het programma op De Ochtend op Radio 1 aan de verstrenging van de regels voor gezinshereniging die het parlement vorig jaar goedkeurde. Vorige week kwam daar nog de aanpassing van de snel-Belg-wet bij. Ze stelt ook dat N-VA cijfers hanteert die haar goed uitkomen.

Nahima Lanjri: 'Regularisaties teruggelopen, strengere asielprocedure en lijst met veilige landen'

N-VA stelde bijvoorbeeld aan de kaak dat ons land veel passieve migratie telt. "Had men de cijfers van 2011 gegeven, die N-VA ook heeft, dan had men gezien dat het aantal regularisaties toen tot minder dan de helft was gedaald en had men geen verkeerd beeld gegeven", aldus Lanjri.

De regering heeft ook verstrengingen op het vlak van de asielprocedure doorgevoerd, aldus nog het Kamerlid. Zo kunnen asielzoekers niet steeds dezelfde aanvraag indienen, de misbruiken bij medische regularisatie zijn aangepakt, de lijst met veilige landen zag het levenslicht en de regularisaties lopen terug, ook dit jaar.

Nahima Lanjri: 'N-VA wil positieve realisaties niet zien'

"Allemaal positieve realisaties die N-VA niet wil zien", luidt het. "Anders dan zoals de N-VA die aan de kant staat te schreeuwen, probeer ik een beter migratiebeleid te realiseren."

Ze vindt dat de partij het thema gebruikt en misbruikt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij is ook de timing vreemd: "In volle komkommertijd heeft de partij haar rapport naar buiten gebracht, terwijl veel ministers met vakantie zijn en niet kunnen reageren."

Lanjri roept N-VA, via haar Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, op zelf haar verantwoordelijkheid te nemen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners