Nadia Sminate wordt eerste Vlaamse burgemeester van Marokkaanse afkomst

Nadia Sminate © Belga Image

Nadia Sminate (N-VA) legt vrijdag bij gouverneur Lodewijk De Witte de eed af als nieuwe burgemeester van Londerzeel. Het 34-jarige Vlaams Parlementslid volgt Jozef De Borger (CD&V) op en is de eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst in Vlaanderen.

Nadia Sminate is de dochter van een Marokkaanse vader, een eerstegeneratiemigrant die op zijn 19e naar ons land emigreerde, en een Belgische moeder. Ze is in Londerzeel gemeenteraadslid sinds 2006.

Afspraak

Bij de verkiezingen van 2012 was ze de lijsttrekster voor N-VA. Haar partij vormde toen een coalitie met CD&V en SP.A-Groen. Bij die coalitiebesprekingen werd de afspraak gemaakt dat ze na drie jaar Jozef De Borger – sinds 1995 burgemeester – zou opvolgen. Begin 2014 werd ze als schepen bevoegd voor begroting, financiën en personeel.

Sminate zetelde in de periode 2010-2014 in het federaal parlement. Sinds 1 juni 2014 is ze lid van het Vlaams Parlement.

Wissels

Vrijdag leggen nog vier andere nieuwe burgemeesters de eed af bij Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte. Joël Vander Elst (GB Open VLD) volgt in Bertem partijgenoot Albert Mees op. Steven Swiggers (Open VLD) wordt in Haacht de opvolger van zijn partijgenoot Edmond Fillet en Iris Vander Schelde (Open VLD) neemt in Landen de sjerp over van Gino Debroux (SP.A). In Kortenaken tot slot wordt Patrick Vandijk (Open VLD) de nieuwe burgemeester in opvolging van partijgenoot André Alles. Vandijck was in de periode 2001-2006 al eens burgemeester. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content