Nadia Fadil: "Multicultureel België duidelijk niet voor morgen"

14/06/10 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

"Ik vrees dat de prijs voor de onderhandelingen door de meest kwetsbare groepen zal worden betaald: migranten, asielzoekers, etnische minderheden."

Nadia Fadil: "Multicultureel België duidelijk niet voor morgen"

© KU Leuven

Nadia Fadil, sociologe K.U.Leuven: "Mijn eerste reactie, als linkse, is dat de andere partijen een puntje kunnen zuigen aan het succes van de NV-A. Bart De Wever is een politiek talent met een consistent verhaal die niet aarzelt om buiten de lijnen te kleuren."

"Zijn succes zie ik als een voortzetting van de wijze waarop rechts er nu al bijna dertig jaar in slaagt een 'nieuw verhaal' te brengen: terwijl het Vlaams Blok succes boekte met haar anti-immigratiestandpunten, is het nu aan De Wever om het nationalistische verhaal radicaal door te drukken."

"Met de NV-A in het noorden en de PS in Franstalig België is ironisch genoeg de kans groot voor een common ground rond een verregaande staatshervorming. Alleen vrees ik dat de prijs voor deze onderhandelingen door de meest kwetsbare groepen zal worden betaald: migranten, asielzoekers, etnische minderheden."

"Ik heb op dat vlak weinig vertrouwen in de socialisten. En de manier waarop De Wever tijdens het voorzittersdebat hamerde op 'asiel en migratie' en 'veiligheid' voorspelt weinig goeds. Een open, inclusief en multicultureel België is duidelijk niet voor morgen."

Onze partners