Nachtregime in gevangenis van Vorst na steekpartij

04/01/15 om 21:30 - Bijgewerkt om 21:33

De gevangenis van Vorst draait zondag volgens het nachtregime na het incident waarbij een gedetineerde zes cipiers heeft verwond. Dat meldt vakbondsafgevaardigde Mohamed Bercha.

Nachtregime in gevangenis van Vorst na steekpartij

© belga

De gewonde cipiers hebben intussen al klacht ingediend tegen de gedetineerde, Rachid El Boukhari, die overgebracht is naar de isoleercel. Het Brusselse parket geeft pas maandag commentaar over de gebeurtenissen.

Rachid El Boukhari was begin december door het Brusselse assisenhof tot 27 jaar cel veroordeeld voor de dodelijke brandstichting in de Anderlechtse Rida-moskee. Hij zat zijn straf uit in de gevangenis van Vorst, waar hij sinds enige tijd mocht werken.

Toen een van de cipiers hem zondagvoormiddag uit zijn cel kwam halen om aan de slag te gaan, liep het mis.

"Om een onduidelijke reden is hij kwaad geworden en heeft die cipier aangevallen", zegt ACV-afgevaardige Bercha. "Verschillende andere cipiers zijn hun collega ter hulp geschoten maar El Boukhari haalde een mes boven en stak daarmee in het rond."

Zes cipiers raakten gewond aan het hoofd, de rug en de romp. Eén van hen kreeg een messteek in de long en is er het ergst aan toe. "De collega's zijn allemaal overgebracht naar het ziekenhuis en hebben klacht ingediend", aldus Bercha.

Volgens de vakbondsafgevaardigde zou het parket de feiten als poging tot doodslag gekwalificeerd hebben. De gedetineerde zit intussen in de isoleercel. Morgen is er een vergadering met de directie om te zien wat er met hem zal gebeuren. Vermoedelijk wordt hij overgeplaatst.

Intussen draait de gevangenis op nachtdienst. "Dat houdt in dat er geen activiteiten georganiseerd worden, geen bezoek en geen wandelingen en de gedetineerden op hun cel blijven zitten", aldus nog de vakbondsman. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners