Na staatshervorming: ontslagvergoedingen zwaarder belast

19/03/14 om 04:54 - Bijgewerkt om 04:55

Wie ontslagen wordt of ontslag neemt, dreigt duizenden euro's meer belastingen te moeten betalen: een gevolg van de zesde staatshervorming.

Na staatshervorming: ontslagvergoedingen zwaarder belast

De staatshervorming gaat veel Belgen geld kosten. © belga

De zesde staatshervorming draagt niet alleen fiscale bevoegdheden over van de federale overheid naar de gewesten, ze wijzigt ook grondig de belastingberekening, berichten De Tijd en De Standaard. "De operatie zou neutraal moeten zijn voor de belastingplichtige, maar is dat in de praktijk niet", zegt Jef Wellens, fiscalist bij Kluwer.

Meer betalen

In de nieuwe berekening van heel wat belastingplichtigen zal de 'gemiddelde aanslagvoet' stijgen. Dat belastingtarief wordt toegepast op onder andere vervroegd vakantiegeld, achterstallen, opzegvergoedingen en inschakelingsvergoedingen. Die kunnen dus zwaarder worden belast dan voor de staatshervorming. Voor de gewone inkomsten verandert er niets.

Het wetsontwerp dat het fiscale wetboek aanpast aan de zesde staatshervorming, wordt wellicht na de paasvakantie goedgekeurd. Na de staatshervorming zullen voor elke belastingplichtige twee parallelle belastingberekeningen worden gemaakt: een federale en een gewestelijke.

Woonbonus en dienstencheques tellen niet meer mee

"Het wetsontwerp houdt alleen rekening met de federale belastingverminderingen, en niet met de gewestelijke, om de gemiddelde aanslagvoet te berekenen", zegt Wellens. De belangrijkste gewestelijke belastingverminderingen zijn de woonbonus, pwa- en dienstencheques, beveiliging tegen inbraak en brand en dakisolatie. Die zullen dus niet langer meetellen om de gemiddelde belastingvoet te drukken. (Belga/TV)

Onze partners