Na het neen van De Wever: 'Verkiezingen onvermijdelijk'

08/07/11 om 06:35 - Bijgewerkt om 06:35

Wat nu? Dat is de vraag nu Bart De Wever de formateursnota van Elio Di Rupo verworpen heeft en de Wetstraat in een totale impasse is beland. Volgens de krantencommentaren zijn verkiezingen zo goed als onvermijdelijk.

Na het neen van De Wever: 'Verkiezingen onvermijdelijk'

© ImageGlobe/Filip Claus

Het Nieuwsblad: De Wever gaf Di Rupo de middelvinger
Volgens Liesbeth Van Impe in Het Nieuwsblad lijkt het stilaan veilig om te zeggen dat er geen regering zal komen waarin Elio Di Rupo en Bart De Wever broederlijk naast elkaar zitten. "De manier waarop De Wever de nota van Di Rupo afserveerde, doet vermoeden dat ze zelf ook tot die conclusie gekomen zijn. De Wever verpakte de kritiek niet bepaald, hij gaf Di Rupo, met alle respect natuurlijk, de middenvinger."

Verkiezingen lijken stilaan onvermijdelijk, schrijft Van Impe. "Natuurlijk zijn er nog opties, maar na dertien maanden moet iedereen zich toch stilaan afvragen wat daar allemaal het nut van is, tenzij het de bedoeling is om de regering van lopende zaken een alibi te geven om tot 2014 door te doen."

De Standaard: De Wever zegt: loop naar de maan
"Wie op een 'ja, maar' of een 'neen, tenzij' had gerekend, kwam bedrogen uit. Het is 'loop naar de maan' geworden", schrijft Bart Sturtewagen in De Standaard. "De Wever wees de communautaire voorstellen van Di Rupo als volkomen ontoereikend van de hand. Maar tegelijk maakte hij duidelijker dan ooit dat hij het boegbeeld is van iedere Vlaming die onderneemt, werkt, spaart of belastingen betaalt."

De Tijd: geen andere optie dan verkiezingen
Volgens Bart Haeck in De Tijd naderen we stilaan het punt waarop een generatie politici haar onmacht zwart op wit moet toegeven. "Ze hebben met de verkiezingsoverwinning van 13 juni 2010 niets gedaan. Het land is niet hervormd. De achterstand op de buurlanden en de rest van West-Europa wordt pijnlijk. Stilaan zit er niets anders op dan nieuwe verkiezingen te organiseren."

Het Laatste Nieuws: koning zal met een andere oplossing moeten komen
In Het Laatste Nieuws zegt Luc Van der Kelen dat de PS en N-VA tot elkaar blijven veroordeeld. "Maar Di Rupo blijft gekwetst achter. Hij heeft zijn nek uitgestoken en hij staat met lege handen. Het ligt nu voor de hand dat de man, die het huis in de fik heeft gestoken,
de blussingswerken zou leiden. De Wever himself dus als formateur."

Volgens Van der Kelen is het zeer de vraag of Elio Di Rupo bereid zal zijn om gauw met deze De Wever te gaan praten. "Dikke kans dat hij een zomer lang gaat zitten mokken in zijn stad en dat de koning met een andere oplossing zal moeten komen, kwestie van de wonden te laten helen."

De Morgen: zelfmoordscenario van CD&V
Het afhaken van de N-VA zou op zich nog niet eens een probleem hoeven te zijn, denkt Yves Desmet in De Morgen. "Er blijven immers voldoende partijen over om een gewone meerderheid te leveren." Het probleem stelt zich volgens de politiek commentator bij de CD&V. "Zelden heeft een partij zich slaafser aan de voeten gelegd van een andere. De interne partijlogica is daarbij duidelijk en zelfs begrijpelijk: zich minder Vlaams tonen dan de N-VA zou dodelijk zijn voor de partij."

De houding van de CD&V wordt volgens Desmet niet langer bepaald door inhoudelijke overtuiging, maar door electorale angst. "Dat is een puur zelfmoordscenario. Want bij de volgende verkiezingen zal het kiespubliek zich verdelen tussen de been-stijf-houders die in De Wever hun natuurlijke kopman zien, en diegenen die net van die zuiverheid hun buik vol hebben en een eerbaar compromis willen."

Gazet Van Antwerpen: N-VA is meedogenloos
Het standpunt van de N-VA is meedogenloos, maar het heeft de verdienste van de duidelijkheid, schrijft Paul Geudens in Gazet van Antwerpen. "De partij had evengoed 'ja, maar' kunnen zeggen om de besprekingen over de zomer te tillen om vervolgens ergens in september de stekker eruit te trekken. Politiek bekeken zou dat misschien zelfs slimmer geweest zijn. Een crisis uitlokken in volle zomervakantie is geen evidentie."

Wat we nu meemaken, is volgens Geudens een diepe crisis van het Belgisch regime. "De grootste partij van Vlaanderen en de grootste partij van Wallonië kunnen elkaar absoluut niet vinden." Geudens ziet niet goed in hoe dat - met of zonder verkiezingen - nog kan veranderen.

Het Belang van Limburg: maak van De Wever en Di Rupo een formateursduo

Dat de N-VA "néén" zegt, is achteraf bekeken misschien nog het meest eerlijke antwoord, denkt Eric Donckier in Het Belang van Limburg. "De N-VA gelooft niet in een akkoord op basis van de nota Di Rupo. Dan is het ook beter om géén onderhandelingen te beginnen die tot niets leiden."

Volgens Donckier moet de koning misschien ingaan op de suggestie van CD&V-voorzitter Wouter Beke en de twee grote winnaars van de verkiezingen formeel voor hun verantwoordelijkheid plaatsen door De Wever en Di Rupo te promoveren tot een formateursduo. "Vluchten kan dan niet meer. Geraken ze er opnieuw niet uit, dan is er nog maar één alternatief: nieuwe verkiezingen met als inzet al dan niet de splitsing van het land."

La Dernière Heure: N-VA is totalitaire partij
De N-VA is geen democratische partij die in staat is om te onderhandelen tot een compromis, maar een totalitaire partij, schrijft La Dernière Heure. Volgens La Dernière Heure is de CD&V een "volgzame en angstige partij geworden, een surrogaat van de N-VA".

La Libre Belgique: slaafse poedel van de Vlaamse nationalistenLa Libre Belgique vraagt zich af of De Wever bereid is om te onderhandelen. CD&V tot slot als "een slaafse poedel van de Vlaamse nationalisten" en "partij die niet in staat is om beslissingen te nemen".

l'Avenir: Koppige weigeringVoor l'Avenir willen de Vlaamse nationalisten "hun macht opleggen door een monolithische argumentatie en een koppige weigering van het compromis".

Le Soir: spel van idioten
Volgens Le Soir heeft het njet van de N-VA de verdienste van de duidelijkheid en "dat bespaart ons ervan om ons opnieuw te laten meeslepen in een spel van idioten die liegen". Le Soir vraagt ook aan De Wever of hij zou ophouden met te doen geloven dat hij het land wil hervormen. Le Soir vindt dat de christendemocraten van de CD&V nog meer schuldig zijn "wegens hun uiting van onbeduidendheid en een zekere vorm van lafheid".

Sud Presse: referendum
Dat is ook de teneur van de commentatoren in de kranten van de groep Sud Presse, die vragen om op te houden om ons te doen geloven dat er nog maar de minste hoop is. Ze eisen een referendum. (Belga/EE)


Onze partners