Na Eandis: Chinese bedrijf State Grid krijgen voet in Griekse elektriciteitsnet

27/10/16 om 13:21 - Bijgewerkt om 13:21

Het Chinese staatsbedrijf State Grid Europe, dat vorige maand verhinderd werd een minderheidsaandeel in Eandis op te kopen, staat op het punt 24 procent van de aandelen van de Griekse hoogspanningsbeheerder in handen te krijgen.

Na Eandis: Chinese bedrijf State Grid krijgen voet in Griekse elektriciteitsnet

State Grid wil voet aan de grond krijgen in het Griekse elektriciteitsnetwerk © Belga

Het Chinese bedrijf State Grid heeft het hoogste bod uitgebracht voor een belang van 24 procent in de Griekse hoogspanningsbeheerder IPTO. Dat heeft moederbedrijf Public Power bekendgemaakt. Het Chinese nutsbedrijf biedt 320 miljoen euro voor het belang. Op 31 oktober valt de beslissing.

China State Grid had eerder een akkoord met de Belgische netbeheerder Eandis. Voor een belang van veertien procent in Eandis had het Chinese staatsbedrijf 830 miljoen euro over. De instap door State Grid in Eandis sprong uiteindelijk af, omdat één van de voorwaarden - een fusie van intercommnales - niet doorging.

De instap van het Chinese staatsbedrijf in Eandis raakte verstrikt in een net van controverse nadat de Belgische staatsveiligheid waarschuwde voor mogelijke spionage.

Lees hier het interview over State Grid met Jaak Raes, topman van de staatsveiligheid: 'Met de openbare informatie die wij gebruikten, is niets gedaan'

(Belga/SK)

Onze partners