‘Na deze staatshervorming volgen er nog’

© Filip Naudts

‘Is het niet beter om te doen zoals we altijd hebben gedaan, namelijk het land stap per stap hervormen?’, vraagt Waals vicepremier Jean-Claude Marcourt (PS) zich af.

Waals vicepremier en minister van Economie en Buitenlandse Handel Jean-Claude Marcourt (PS) is een regionalist in hart en nieren. Als Waals minister van Werk sloot hij in 2008 met zijn toenmalige Vlaamse evenknie Frank Vandenbroucke (SP.A) een principeakkoord over de gedeeltelijke regionalisering van het arbeidsmarktbeleid.

Marcourt is geen politicus van de ronkende verklaringen. Hij is een man van de praktijk. Voor iemand die zich als kabinetschef van verschillende topministers jarenlang heeft bekwaamd in het spel van geven en nemen en het sluiten van ingewikkelde politieke deals was het voorbije, vruchteloze politieke jaar dan ook absolute horror.

Marcourt bestrijdt de idee dat vooral de (Vlaamse) middenklasse voor de gezondmaking van de Belgische overheidsfinanciën zou opdraaien. ‘Degenen die geen fortuinen verdienen, de gewone werknemers die 85 procent van de actieve bevolking uitmaken, worden juist gespaard!’

‘Maar liefst 37 procent van de geplande bezuinigingen zouden door een beperking van de uitgaven tot stand komen’, vervolgt Marcourt. ‘Tegenover 27 procent door een verhoging van de belastingen. Als onderhandelingsbasis lijkt me dat aanvaardbaar. België is een ingewikkeld land. Geen enkele nota zal iedereen gelukkig maken. Maar je hebt een vertrekpunt nodig. Wie deze nota afwijst, zegt eigenlijk dat hij alleen zijn verkiezingsprogramma uitgevoerd wil zien.’

‘De nota-Di Rupo is een uitzonderlijk werkstuk’, benadrukt Marcourt. ‘Het is een document dat als regeringsverklaring zou kunnen gelden. De tekst bevat concrete maatregelen op alle gebieden.’

Wat vindt u van sommige onderdelen uit de nota-Di Rupo, zoals de invoering van een federale kieskring of het voorstel voor samenvallende verkiezingen? Marcourt: Die federale kieskring, dat is geen geheim, is wat mij betreft rommel. Ook samenvallende verkiezingen vind ik een slecht idee. Maar Di Rupo heeft de standpunten van alle partijen op een goudschaaltje afgewogen, en een aantal partijen hecht daar nu eenmaal sterk aan.

Waarom is een federale kieskring rommel?
Marcourt: Omdat België geen nationale partijen meer heeft, dat wil zeggen, partijen die over heel het Belgische grondgebied een minimum aan samenhang vertonen en gezamenlijke voorstellen voor federaal beleid formuleren. Een federale kieskring is een typisch fausse bonne idée, maar als het dat vergt om een regeerakkoord te sluiten, zal ik me daar niet tegen verzetten.

Nog een belangrijk obstakel voor het welslagen van mogelijke regeringsonderhandelingen: de Vlaamse regering vindt dat ze de voorbije jaren al genoeg voor de Belgische staatskas heeft gedaan. Volgens Kris Peeters wil Di Rupo Vlaanderen de komende jaren nog eens 2,8 miljard afhandig maken, en daar bedankt hij voor.
Marcourt: De nota van Di Rupo legt de gewesten en de gemeenschappen niets concreet ten laste. Er staat alleen dat de federale overheid 17,5 van de vooropgestelde 22 miljard bezuinigingen voor haar rekening neemt. Na de vorming van een federale regering moet worden gekeken hoe de deelregeringen kunnen bijdragen tot deze kolossale sanering. Maar ook hier zijn onderhandelingen een noodzakelijke voorwaarde om iets te bereiken. Elio Di Rupo verwacht niet dat Kris Peeters zoals in het oude Rome met de duim omhoog te kennen geeft dat hij met de tekst instemt.

Wat als het opstarten van regeringsonderhandelingen finaal mislukt?
Marcourt: Ik durf nog altijd op een doorbraak te hopen. De grote paradox is dat door de lat zodanig hoog te leggen, er uiteindelijk niets meer beweegt. Iedereen wil een grote staatshervorming, er is alleen verschil van mening over de precieze omvang ervan. Is het niet beter om te doen zoals we altijd hebben gedaan, namelijk het land stap per stap hervormen? Want na deze staatshervorming volgen er nog. Dit wordt zeker niet de allerlaatste staatshervorming. (HR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content