Na cv-uitspraken: Vakbonden woedend over uitspraak Bracke over langdurig werklozen

21/05/14 om 07:44 - Bijgewerkt om 07:44

"Bracke is simpel aan het worden", zo reageert ACV-voorzitter Marc Leemans op de uitspraak van Siegfried Bracke dat de vakbonden baat hebben bij langdurig werklozen.

Na cv-uitspraken: Vakbonden woedend over uitspraak Bracke over langdurig werklozen

Siegfried Bracke © Belga

Alsof de heisa over de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over een goed cv nog niet genoeg was, gooit Siegfried Bracke nog wat meer olie op het vuur op zijn blog waar hij schrijft dat vakbonden baat hebben bij veel langdurig werklozen.

N-VA-Kamerlid Siegfried heeft zich de woede op de hals gehaald van de vakbonden. Op zijn blog schrijft hij dat langdurig werklozen een goede zaak zijn voor de vakbonden. "In de Amerikaanse journalistieke traditie moet je je altijd eerst afvragen wie betaalt en wie betaald wordt. Hier is dat dus de vakbond. Want die betaalt de werklozen uit, en krijgt daar een aardige vergoeding voor. En ja, het kan ook via een neutrale Hulpkas. Maar die wordt paritair mee bestuurd door... de vakbonden", aldus Bracke.

"Werklozen met een langlopende uitkering, dat is voor de vakbond een zeer stabiele bron van inkomsten", gaat Bracke verder. "En welk bedrijf of organisatie is niet op zoek naar een zekere, niet aflatende inkomstenstroom?"

'Bracke braakt onzin uit'

"Bracke braakt onzin uit", reageert ACV-voorzitter Marc Leemans op deredactie.be. "Ik denk dat mijnheer Bracke heel simpel aan het worden is."

"Wij werken goedkoper dan de Hulpkas en aan een niet kostendekkende vergoeding", zegt Leemans. "Dart van die aardige vergoeding ontken ik met klem. Je moet een serene discussie kunnen houden met argumenten die steek houden."

Volgens Leemans komt de uithaal van Bracke er niet toevallig. "Ze moet de aandacht afleiden van wat de 175.000 werklozen te wachten staat als de N-VA het voor het zeggen krijgt."

'Bracke weet niet waarover hij spreekt'

Het ABVV verwijt Bracke een ouderwetse visie. "Bracke denkt dat wij alleen maar een dossier openen en de uitkeringen uitbetalen, maar onze rol is veel breder dan dat. Ik vind dat hij een zeer ouderwetse visie heeft. (...) Hij weet niet waarover hij spreekt", aldus Caroline Copers.

Eerder kwam ook Bart De Wever al in het oog van een storm terecht na de uitspraak dat iemand met een goed cv wel werk vindt in Vlaanderen. Een uitspraak die volgens De Wever zelf 'ongenuanceerd' was weergegeven, maar die wel voor de nodige heisa zorgde.

Siegfried Bracke verdedigde zijn voorzitter: "Bart De Wever heeft de werkelijkheid beschreven. Het is waar dat er een mismatch is. Iemand met een goed cv vindt makkelijker werk. Voeg daarbij nog de problematiek van de mensen zonder goed cv en de hoge loonkost", aldus Bracke.

Onze partners